AMSTERDAM - Een documentaire over Nederlandse militairen in Uruzgan van NOS-journalist Peter ter Velde toont de Uruzganmissie op onorthodoxe wijze.

De documentaire berust grotendeels op beelden die door de militairen zelf zijn geschoten. Dat zorgt voor een rauw en onverholen kijkje achter de schermen.

De militairen doen in 'Fokking Hell!' meer dan eens uitspraken die ze niet zouden doen als ze de lens van een NOS-camera in hun rug zouden voelen.

Zo roept een van de militairen na een explosie uitbundig: ''Ja! Dood en verderf zaaien'', waarna zijn collega waarschuwt: ''Pas op, ik ben aan het filmen''.

Context

''Daarom ontraden we militairen ook om zelf filmpjes te maken. Je weet nooit waar het filmpje opduikt'', zegt defensiewoordvoerder Robin Middel.

''Gelukkig biedt de documentaire een deskundige context. Een psycholoog legt bijvoorbeeld uit dat een achtbaan van emoties die jongens begrijpelijkerwijs tot dat soort zwarte humor kan bewegen'', aldus Middel.

Goed beeld

Volgens Ter Velde zijn de betrokken militairen het erover eens dat de documentaire een goed beeld schetst. ''Ze vonden het vooral heel realistisch. Daar waren ze het over eens", aldus Ter Velde.

'Fokking Hell!', naar een kreet van de militairen, wordt zondagavond om 23.30 uur op Nederland 2 uitgezonden.