AMSTERDAM - Prins Willem-Alexander en prinses Máxima luisterden maandag een feestje op van de Buitenlandse Persvereniging in Nederland (BPV). In het gebouw van het Stadsarchief Amsterdam woonden ze het 85-jarig jubileum bij.

De BPV werd in 1925 opgericht om de krachten te bundelen van buitenlandse correspondenten die in Nederland zijn gevestigd. ''De buitenlandse pers werd bij belangrijke gebeurtenissen over het hoofd gezien'', zei voorzitter Kerstin Schweighöfer, correspondent voor onder meer de Duitse radio.

Het komt volgens haar nog steeds voor dat persvoorlichters alleen binnenlandse media uitnodigen bij belangrijke evenementen. ''Een beetje dom, om de woorden van Máxima te gebruiken.''

De Finse Merimari Kimpanpää heeft er last van dat haar vaderland niet als belangrijk genoeg wordt beschouwd. ''Het is een raadsel waarom ik bij woordvoerders traag of bijna nooit een antwoord krijg.'' Ze werkt ook voor de BBC World Service. ''Als ik dat zeg, gaan alle deuren voor me open.''

Handen vol

De ruim 120 leden van de BPV hebben hun handen vol aan Nederland, zegt Schweighöfer. ''Het Karadzic-proces, de strijd tegen het water, het koningshuis; het wordt steeds afwisselender.'' Al blijven correspondenten bezig de vooroordelen over Nederland bij te stellen.

''Als het over het drugsbeleid gaat, moeten we uitleggen dat niet iedereen de hele dag in een coffeeshop hangt en dat er ook Nederlanders zijn die niet blowen.''

Gesprek

Willem-Alexander en Máxima lieten zich informeren over het werk van de BPV en gingen met leden in gesprek over hun ervaringen als correspondent in Nederland.

Het 75-jarig jubileum tien jaar geleden in de Ridderzaal in Den Haag had ook al een Oranje tintje: toen kwam koningin Beatrix op bezoek.