LAUWERSOOG - Het VPRO-project ''Een kamer in het verleden'' wijkt uit naar een chalet op een afgelegen camping nabij het Lauwersmeer. Eindredacteur Lotje IJzermans heeft zondag een bericht daarover van RTV Noord bevestigd.

Het project van het radioprogramma De Avonden sluit al sinds begin september elke week een bekende schrijver op in een drijvende bungalow midden op het Lauwersmeer.

Vrijdag moest echter schrijfster Ester Naomi Perquin met een helikopter van het eiland Senneroog in het Lauwersmeer worden gered, zo meldt RTV Noord.

Door de extreme vrieskou was de verwarming in het huisje uitgevallen en raakte het drinkwater bevroren. De locatie was door het ijs niet meer per boot te bereiken.

Totale isolatie

Zondag is schrijver Arjen Lubach in eenzame afzondering gegaan in het chalet. ''De afzondering is minder fysiek geworden, maar mentaal gaat hij wel degelijk in totale isolatie'', stelt IJzermans.

De schrijvers die meedoen aan het project mogen geen enkele elektronische apparatuur meenemen waarmee zij met de buitenwereld kunnen communiceren. Elke werkdag levert de schrijver een radioreportage voor het programma. Op de laatste dag vertellen zij in een interview over hun ervaringen van de voorgaande zes dagen.

Vlaamse schrijfster

Onder de eerdere deelnemers waren Paulien Cornelisse, Gerbrand Bakker, Tommy Wieringa, Nilgun Yerli en Wim Helsen. De Avonden organiseert het project ter gelegenheid van het 15-jarig bestaan van het radioprogramma. De laatste deelnemer, de Vlaamse schrijfster Saskia De Coster, betrekt volgende week het chalet.

''Een kamer in het verleden'' is onder meer geïnspireerd op een initiatief van schrijvers Jan Wolkers en Godfried Bomans, die in 1971 allebei een week op het eiland Rottumerplaat doorbrachten en via de radio verslag deden van hun belevenissen op het Waddeneiland.