DEN HAAG - Het Stimuleringsfonds voor de Pers verleent bijna 3 miljoen euro subsidie om de innovatie in de pers en journalistiek te versterken.

Van de 92 aanvragen zijn er 21 gehonoreerd, maakte het fonds vrijdag bekend. Vooral initiatieven van regionale kranten en omroepen krijgen steun.

Het hoogste subsidiebedrag van 476.500 euro is toegekend aan Interactief in Gelderland, een project van De Gelderlander en Omroep Gelderland. Beide organisaties richten een gezamenlijke mobiele redactie op die de regio in trekt om samen met burgers journalistieke onderwerpen uit te werken voor radio, televisie, internet en de krant.

Het Friesch Dagblad krijgt 241.250 euro om de krant en de website te kunnen vernieuwen en uit te breiden.

Videojournaals

De Provinciale Zeeuwse Courant (PZC) sleept eveneens een bedrag van ruim twee ton binnen om videojournaals van twee minuten te gaan maken en te verspreiden via internet en smartphones.

RTV Oost gaat samenwerken met de Twentsche Courant Tubantia, te beginnen op het gebied van kunst en cultuur en lifestyle. Samen willen ze rondom deze thema's een tv-programma, een internetplatform en een magazine ontwikkelen.

Dagblad De Pers is een van de tien landelijke projecten die voor het project iPers subsidie tegemoet kunnen zien. De krant wil lezers hiermee in staat stellen om artikelen digitaal te bewerken en verder te verspreiden.

Stimuleringsfonds

Alle gehonoreerde subsidieaanvragen staan sinds vrijdag op de website van het Stimuleringsfonds voor de Pers. Eerder dit jaar investeerde het fonds ruim 3,2 miljoen euro in vijftien journalistieke innovatieprojecten.

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap had dit jaar in totaal 8 miljoen euro beschikbaar gesteld. Daarvan is nog ruim 1,8 miljoen euro over. Het fonds stelt minister Marja van Bijsterveldt voor om dit bedrag te reserveren voor innovatieve projecten in 2011.