BOGOTA - Guillermo Zuloaga, baas van de regeringskritische Venezolaanse zender Globovisión, heeft politiek asiel gevraagd in de Verenigde Staten.

Dat heeft Zuloaga woensdag (plaatselijke tijd) vanuit de Colombiaanse hoofdstad Bogotá tegen CNN gezegd.

Zuloaga is Venezuela ontvlucht omdat Chávez een arrestatiebevel tegen de baas van Globovisión heeft uitgevaardigd. Zuloaga hekelde vorige week tijdens een hoorzitting van het Amerikaanse Congres het gebrek aan persvrijheid in Venezuela.

Zuloaga is in zijn land aangeklaagd voor onder meer afpersing. Zuloaga meent echter dat de president hem uit politieke overwegingen onschadelijk wil maken.

'Geen vaderlandsliefde'

Volgens Chávez heeft Zuloaga zich schuldig gemaakt aan een gebrek aan vaderlandsliefde. De president vermoedt dat Zuloaga in Washington overlegde over acties tegen de regering in de Venezolaanse hoofdstad Caracas.

Agressie

''De bourgeoisie in Venezuela moet leren dat het zal betalen voor de agressie tegen het volk'', stelde Chávez. ''Als de Verenigde Staten Venezuela aanvallen, zullen er mensen bereid zijn om voor hun land en voor hun waardigheid te sterven.''

Leden van de Venezolaanse oppositie stellen dat Chávez de media probeert te muilkorven. De regering heeft de zeggenschap over het grootste deel van de media.