AMSTERDAM - NRC Media is bereid een sociaal plan af te sluiten met de vakbonden over de komende reorganisatie waarbij dertig journalistieke banen vervallen.

Dat meldt Villamedia op basis van een e-mail die lid van de hoofdredactie Marcella Breedeveld aan haar redacteuren heeft gestuurd. NRC Media kondigde in oktober een reorganisatie aan, onder meer om "enkele economisch zorgelijke signalen" het hoofd te bieden. Het bedrijf kampt met teruglopende advertentieinkomsten.

Bij de reorganisatie sneuvelen dertig van de 250 journalistieke functies, zowel bij beide krantentitels als bij de websites van het bedrijf. Hoofdredacteur Peter Vandermeersch wil daarbij selecteren op kwaliteit. Het zullen dus niet per definitie nieuwkomers zijn wier banen verdwijnen.

Vergoeding

Arthur Maandag van journalistenvakbond NVJ is daar niet op voorhand tegen. Wel wil hij dat de ontslagen medewerkers een ruimere ontslagvergoeding krijgen dan gebruikelijk. "Ze staan immers te boek als degenen die bij de kwalitatieve toets zijn afgevallen. Dat maakt hun kansen op de arbeidsmarkt er niet groter op," schrijft hij volgens Villamedia in een brief aan NRC Media.