AMSTERDAM - De Wereld Draait Door (DWDD) neemt afscheid van Prem Radhakishun als tafelheer nadat hij maandagavond tv-criticus Jean-Pierre Geelen beschuldigde van pedofilie.

Dat zei een eindredacteur van het VARA-programma dinsdagmiddag bij Lunch! op Radio 1.

''Wij hebben besloten dat wij Prem dit seizoen niet meer uitnodigen'', zei de eindredacteur. De programmamaker zou volgens haar ook tot die conclusie zijn gekomen.

''Hij snapt dat het niet meer werkbaar is, nu hij ons zo in verlegenheid heeft gebracht. Je hoort zoiets überhaupt niet te zeggen, maar het feit dat Jean-Pierre Geelen er niet bij zat, maakte het extra zwak.''

Verlegenheid

De redactie van het VARA-programma De Wereld Draait Door (DWDD) voelt zich ernstig in verlegenheid gebracht door de uitspraken van de tafelheer. Prem zei tijdens de uitzending dat de mediajournalist van de Volkskrant het met kleine jongetjes zou doen.

De omroep heeft de uitlatingen uit de herhaling van de uitzending verwijderd, ''omdat DWDD zich niet kon vinden in de uitspraak''. Presentator Matthijs van Nieuwkerk riep zijn tafelgast tot de orde en vroeg hem zijn woorden terug te nemen. Daarop zei Prem: ''Ik had dat niet moeten doen''.

Inmiddels heeft de Vara wel de volledige uitzending online gezet.

Betrouwbaarheid

De uitlatingen waren een reactie op een discussie tussen NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch en de hoofdredacteur van de Volkskrant Philippe Remarque over de betrouwbaarheid van de Volkskrant.

Prem haakte hierop in met de woorden: ''Ik heb tal van voorbeelden van de onbetrouwbaarheid van de Volkskrant. Jean-Pierre Geelen is een van de grootste hypocrieten waarvan ik vernomen heb dat hij het voornamelijk met kleine kinderen doet. Ik heb er geen bewijs van, maar zo schrijft hij ook.''

Verbazing

Geelen reageerde ook in het Radio 1-programma. Hij liet weten de uitspraak met ''enige verbazing'' te hebben aangehoord. Geelen ''moet er wel een beetje om grinniken''.

De tv-recensent zei geen aangifte te doen. ''Dat maakt de zaak alleen maar groter en dat verdient Prem niet.'' Hij zei dat het Prem zou sieren, als die excuses aanbood.

De uitspraak van Prem leidde tot veel verontwaardigde reacties op onder meer Facebook en Twitter.