Nooit meer "oant moarn" aan het eind van het weerbericht. Zo'n 37 jaar lang sloot Piet Paulusma zijn weerberichten op Omrop Fryslân, SBS en Omroep MAX af met de gevleugelde Friese uitspraak. Zondag overleed hij op 65-jarige leeftijd in het ziekenhuis van Leeuwarden aan de gevolgen van kanker.

Paulusma werd 15 december 1956 in het Friese Tzum geboren en werd in 1985, na diverse beroepsopleidingen en cursussen, voor het eerst weerman op televisie. Dat deed hij bij de regionale omroep Omrop Fryslân. Daarnaast ging hij voor Radio Noord aan de slag.

Paulusma hield zich in de jaren daarvoor al intensief bezig met het weer, maar beschouwde dat zelf vooral als hobby. "Begin jaren tachtig had ik al een apparaat om weerkaarten mee te ontvangen, dat was van de Duitse weerdienst", zei Paulusma in een interview uit 2018 in de Franeker Courant.

"Ik kon er gratis weerkaarten mee ontvangen. Het weer was toen nog een grote hobby van me, ik werkte bij de zakelijke afdeling van KPN, de bedrijventak. Ik was al wel iedere dag met het weer bezig en had in 1977 een cursus gedaan bij de Teleac."

Paulusma in beeld bij SBS6

In 1996 nam de kans op een Elfstedentocht in Nederland toe en Paulusma was op dat moment als weeradviseur in dienst van de organisatie Friese Elf Steden. Een jaar later vroeg toenmalig SBS6-baas Fons van Westerloo hem om ter plaatse het weerbericht te doen als het evenement doorgang zou vinden.

De samenwerking werd verlengd in de vorm van Piets weerbericht, dat in 1997 dagelijks een plekje in het nieuwe programma Hart van Nederland kreeg. In 2003 besloot de zenderdirectie dat Paulusma een eigen programma moest krijgen.

'Het weer is buiten'

Net als in Hart van Nederland presenteerde Paulusma in zijn eigen programma Piets Weer het weer steeds vanaf een andere openluchtlocatie in Nederland ("het weer is buiten, dat moet je niet in de studio opnemen"). Hij werd vergezeld door bewoners of bezoekers van de desbetreffende locatie.

Zijn afsluitende zin 'oant moarn' (Fries voor 'tot morgen') genoot op dat moment al lang een cultstatus. Paulusma hield al die tijd zijn oude werkgevers, Omrop Fryslân en Radio Noord, aan en richtte daarvoor met drie anderen het Paulusma Meteo Consult op.

Geen diploma's op zak

De Friese televisiepersoonlijkheid en vader van drie dochters en een zoon maakte er nooit een geheim van dat hij geen gediplomeerd meteoroloog was. Volgens Paulusma compenseerde hij het gebrek aan diploma's door zijn samenwerking met experts, die hij op een gegeven moment ook in dienst nam. In een interview met de Volkskrant uit 2007 zei hij daarover: "Waarvoor zou ik zelf nog een titel moeten hebben? Ik heb kennis en ervaring zat."

In datzelfde gesprek uitte Paulusma ook zijn zorgen over de opwarming van de aarde: "Iedereen is het erover eens dat het warmer wordt en dat er meer extremen zijn. Vanaf 1991 hebben we elf hittegolven gehad. De vraag is: komt het door menselijk ingrijpen of door de zon?"

'Het was niet mijn keus'

Paulusma, die meerdere malen werd uitgeroepen tot beste weerman van Nederland, was in totaal 23 jaar lang bijna zonder uitzondering zeven dagen per week op SBS6 te zien. 4 februari 2019 liet Talpa weten dat het contract van Paulusma na 2019 niet langer verlengd zou worden.

"Er is geen conflict, het was niet mijn keus, maar ze willen iets anders, dat heb ik te accepteren. Ik vind het jammer dat ik de 25 jaar niet vol heb kunnen maken", zei hij over dat besluit.

Paulusma maakte de overstap naar Omroep MAX. Daar verzorgde hij het weer voor onder meer Tijd voor Max en op NPO Radio 5. Ook schreef hij weerberichten voor verscheidene Friese kranten, MAX Magazine en zijn eigen website.

Prijzen, maar een gestrand huwelijk

Het succes kostte Paulusma ook wat. In een interview met het AD vertelde Paulusma dat zijn werk er mede voor zorgde dat zijn huwelijk geen stand hield. Toch hielden hij en Joke altijd goed contact. "De zon heeft het gewonnen van de stormen", noemde hij het.

Paulusma werd drie keer uitgeroepen tot populairste weerman van het jaar. In januari werd hij nog benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De weerman werd onderscheiden voor zijn grote inzet voor Friesland en het werk voor talloze goededoelenorganisaties. Hij dacht dat hij voor een lezing kwam en was totaal verrast. Paulusma droeg een warme wollen trui en een dikke sjaal toen hij zijn lintje kreeg opgespeld.

De weerman was al geruime tijd ziek maar wilde hier geen ruchtbaarheid aan geven. "Het is ongelooflijk hoe dapper Piet zijn ziekte heeft ondergaan", zegt Omroep MAX-oprichter Jan Slagter. "Zolang het nog ging, wilde hij door met werken." Donderdag presenteerde de weerman voor het laatst op televisie en vrijdag was hij nog te horen op de radio. "Het is vreselijk verdrietig dat we hem nooit meer zijn kenmerkende uitsmijter 'oant moarn' horen zeggen", aldus Slagter.

Omroep MAX zendt dinsdag in Tijd voor MAX een eerbetoon aan Paulusma uit met als titel Oant Moarn.