DONGEN - Het koopgedrag van de Nederlanders in de supermarkten weerspiegelt de oplopende Oranjekoorts. In de Pinksterweek, twee weken voor het begin van de EK-voetbal, is dankzij de oranje hebbedingen 15 miljoen euro extra omzet geboekt.

Dat heeft onderzoeksbureau GfK Panel Services in Dongen becijferd in de zogeheten Oranjebarometer, waarbij de extra verkopen dankzij voetbalkoorts zijn gemeten.

In de marketing rond het aanstaande voetbalevenement doet vooral supermarkt C1000 het goed met zijn 'Geluksvogels' en de afbeeldingen van spelers van het Nederlandse elftal.

Ook Lidl verwelkomt extra klanten en genereert extra omzet dankzij de verkoop van de Oranje-cd van Johan Derksen en Wilfred Genee, aldus GfK.

Ook in de top vijf van Oranje-producten is de invloed van tv-reclames zichtbaar. Zoutjes van Tuc, waarbij kopers een Oehoe-kussen cadeau krijgen, staan op nummer een.

Volgens onderzoeker Joop Holla van GfK, die sinds 2004 de Oranjekoorts in de supermarkten volgt, ligt de Oranjekoorts dit jaar op een "beduidend hoger niveau" dan in vergelijkbare weken voor de EK 2008 en de WK 2010. In de huishoudens zijn nu al 17 procent meer specifieke Oranje-producten gekocht.

Verbaasd

Holla zegt verbaasd te zijn over die ontwikkeling, omdat het succes van de WK-finale in Zuid-Afrika (2010) moeilijk te overtreffen lijkt, toen Oranje tot de laatste wedstrijd in de race was voor de titel.

De marktonderzoeker verwachtte dit jaar een rustiger aanloop naar de EK in Polen en Oekraïne, mede door toedoen van de 2500 kilometer afstand naar de Oekraïnse speelstad Charkov. Oranjesupporters reisden in 2008 massaal naar Zwitserland en Oostenrijk. Die uittocht is ditmaal veel kleiner.

GfK Panel Services houdt sinds 2004 (EK Portugal) bij hoeveel de consumenten extra besteden in de supermarkten aan bier, frisdrank, borrelnootjes en oranjevla.

Dat gebeurt aan de hand van een zorgvuldig geselecteerd Oranjepakket van 75 producten, die veelvuldig worden aangeschaft zo lang het Nederlands elftal in de race voor een EK of WK is.

Daarbij wordt het koopgedrag van 6.000 geselecteerde huishoudens gevolgd, die representatief zijn verspreid over heel Nederland.

Sinds 2004 wordt elk eindtoernooi een extra omzet in de supermarkten van circa 50 miljoen verwacht. In 2010 werd een recordomzet aan Oranje-artikelen geboekt van 72 miljoen euro, bijna vijf euro per Nederlander.

Wereldkampioen

Volgens Joop Holla is ons land wereldkampioen in het vermarkten van de voetbalkoorts. ''In Duitsland is Lidl voorzichtig begonnen met Panini-plaatjes van ‘die Mannschaft’, maar verder is het daar allemaal veel rustiger dan in Nederland. Hier doen juist alle supermarktketens mee."

Alle winkels strijden volgens Holla dezer dagen om de gunst van de consument. Die is vooral gericht op kinderen.

2010

GfK Panel Services becijferde dat in 2010 in ruim een derde van de gezinnen tijdelijk elders boodschappen werd gedaan om de gewenste speeltjes in huis te halen. Dit jaar ligt dat percentage op circa twintig procent.

Tijdens de WK van 2010 spaarde 47procent van de huishoudens WK-gadgets. WK- spaaracties werden goed gewaardeerd met rapportcijfer 7.0.

In Noord-Holland en Zuid-Holland zijn de consumenten het meest in voor Oranje-acties.In Friesland en Limburg is de animo het kleinst.

Kosten

Volgens onderzoeker Holla kosten alle acties en gadgets waarschijnlijk meer dan ze opleveren. En klanten blijven evenmin hangen bij de supermarkt waar ze tijdelijk hebben ingekocht.

''Maar het gaat de winkelketens er vooral om mensen het gevoel te geven dat ze weten wat er onder hun klanten leeft."