AMSTERDAM - Meer dan de helft van de Nederlandse mannen bestempelt de frikadel als favoriete snack.

Zo blijkt uit het Grote Snack Onderzoek van een onafhankelijk marktonderzoeksbureau, uitgevoerd in opdracht van Panorama onder ruim 11.000 Nederlanders.

Maar liefst 55 procent vindt de frikadel het lekkerst, gevolgd door de kroket, die door 42 procent het lekkerst wordt gevonden. Ook een broodje hamburger of een bamischijf zijn populair in de snackbar, een vegetarische kroket scoort het laagst met 1 procent.

Sauzen

Friet eten zonder saus valt bij de Nederlandse man niet in de smaak, slechts 2 procent hoeft geen mayonaise of andere saus bij de friet. Favoriete sauzen zijn daarbij mayonaise (49 procent), satésaus (45 procent) en speciaal of oorlog (respectievelijk 30 en 28 procent). Hoewel veel frietzaken in Nederland ook een muur gevuld met snacks hebben, haalt 50 procent van de mannen daar nooit iets uit.

Bestellen

De Nederlandse laat zijn eten niet vaak bezorgen en maar liefst 53 procent doet dat nooit. Slechts 4 procent bestelt meerdere keren per week. Als ze laten bezorgen is pizza bij 62 procent van de mannen favoriet. Indonesisch valt het minst in de smaak, met slechts 2 procent.