AMSTERDAM - Het aantal Nederlandse mannen met een Thaise partner is in tien jaar tijd verdubbeld.

In 2001 telde het Centraal Bureau voor de Statistiek nog 2800 Thais-Nederlandse paren die samenwonen, vorig jaar waren dat er 5700.

De gegevens zijn afkomstig van CBS. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

De gegevens zijn afkomstig van CBS. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Het aantal relaties met iemand uit de voormalige Sovjet-Unie verdubbelde ruim van 3500 naar 7300. Ook Poolse bruiden zijn in populariteit gestegen. Het aantal Pools-Nederlandse paren klom van 6700 naar 9600.

Mannen halen vaker een partner uit het buitenland dan vrouwen. Bij zes op de tien gemengde paren gaat het om een autochtone man en een buitenlandse vrouw.

Bij de Thais-Nederlandse paren gaat het zelfs in meer dan 95 procent van de gevallen om een huwelijk tussen een autochtone man en een Thaise vrouw.

Bij Turks-Nederlandse en Marokkaans-Nederlandse paren komen de vrouwen echter in twee van de drie gevallen uit Nederland.

Indonesisch-Nederlands

Vorig jaar telde Nederland 265 duizend paren die bestaan uit een autochtoon en een buitenlandse partner. In 2001 waren dat er nog 22 duizend minder.

Bij de gemengde paren komen Indonesisch-Nederlandse (bijna veertigduizend) en Duits-Nederlandse (ruim 35 duizend) paren het meest voor. Daarna volgen op afstand de Surinaams-Nederlandse paren (bijna twintig duizend).

Duitse en Indonesische paren zijn echter wel op hun retour. Het aantal nam af met respectievelijk 7100 en 3200.