AMSTERDAM - Mensen met een open relatie zijn niet altijd eerlijk tegen hun vaste partner over seks met anderen. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek onder bijna 4.000 mensen.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder mensen in Nederland, Portugal, Mexico en Brazilië, in opdracht van Second Love, een website voor mensen die avontuurtjes buiten de deur zoeken.

Van de deelnemers aan het onderzoek heeft een kwart een open relatie. Daarvan vertelt slechts 32 procent aan zijn of haar partner over ervaringen met anderen. Vrouwen zijn hierin iets eerlijker dan mannen.

Eerlijk

Nederlanders met een open relatie blijken het eerlijkst zijn. 44 procent vertelt alles tegen de wederhelft. Portugezen met een open relatie zijn minder eerlijk, niet meer dan 21 procent is open over buitenechtelijke ervaringen. Het aantal open relaties ligt in Portugal ruim 11 procent hoger dan het gemiddelde.

De meeste Portugezen gaan vreemd om hun eentonige seksleven te compenseren. Mexicanen zijn vooral op zoek naar nieuwe ervaringen en van de Brazilianen geeft 45 procent aan geen seks meer met hun partner te hebben.

Aandacht

Nederlanders zijn vooral op zoek naar een buitenechtelijk uitstapje om hun fantasieën te verwezenlijken. Gebrek aan aandacht is in alle landen een veel voorkomende reden om overspel te plegen.

Passie en seks wordt door Nederlanders het meest gemist binnen een relatie. De belangrijkste reden om vreemd te gaan is om een seksuele fantasie tot werkelijkheid te laten komen.