BAARN - Vrouwen vallen op lange, donkere en knappe mannen. Daar hoort een diepe stem bij. Toch lijken mannen met een hoge stem een betere voortplantingspartner: ze hebben meer sperma.

Onderzoekers van de University of Western Australia wilden de voorliefde van vrouwen voor 'mannelijke' mannen met een lage stem verklaren.

Er bestond het vermoeden dat mannen met een lage stem ook beter sperma hadden, vandaar dat de onderzoekers het sperma van 54 mannen bestudeerden.

Beoordelen

De mannen moesten een vragenlijst invullen waarin factoren die de kwaliteit van het sperma konden beïnvloeden aan bod kwamen. Ook mochten de mannen 48 uur voorafgaand aan het onderzoek geen seks hebben.

Daarnaast lieten ze dertig vrouwen de stemmen van de mannen beoordelen op mannelijk- en aantrekkelijkheid.

Minder

Uit de resultaten bleek dat mannen met een zwaardere, diepere stem tijdens een zaadlozing minder zaadcellen hadden dan mannen met een hogere stem. De onderzoekers denken dat een teveel aan testosteron de spermaproductie kan beperken.

Mannen met een lage stem worden vaak ook gezien als groter, sterker en dominanter. Mogelijk investeren mannen meer in deze eigenschappen dan in de kwaliteit van hun sperma.

De onderzoekers vonden geen verband tussen de hoogte en aantrekkelijkheid van de stem en de beweeglijkheid van de zaadcellen.