AMSTERDAM - Italianen houden het meest van hun auto, Nederlanders het minst. Dit blijkt uit onderzoek van Autoscout24 onder 4.357 automobilisten uit acht Europese landen.

Het onderzoek werd gehouden in Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, België, Frankrijk, Spanje, Italië en Nederland. Ruim een derde van de Italianen verklaart de liefde aan zijn auto, op de voet gevolgd door de Spanjaarden (31 procent).

Hoe noordelijker men echter komt, hoe minder het voertuig gekoesterd wordt. Duitsers, Oostenrijkers, Belgen en Zwitsers ontlopen elkaar niet veel in hun autoliefde: zij zitten allen zo rond de 25 procent. De Fransen zijn dan weliswaar de 'uitvinders' van de liefde, toch koestert slechts een vijfde van hen warme gevoelens voor hun auto. Maar dat is nog altijd meer dan de Nederlander, die onderaan eindigt. Slechts 17 procent van de Nederlanders zegt veel van zijn auto te houden.

Celebrity

Op de vraag welke celebrity de Europese automobilisten graag op de passagiersstoel zouden willen zien, komt George Clooney als grote winnaar uit de bus. Deze overwinning dankt de acteur aan de ondervraagde vrouwen, die massaal voor Clooney kozen. F1-coureur Sebastian Vettel en de Amerikaanse president Barack Obama delen een tweede plaats.