AMSTERDAM - Benetton schenkt een duif die is gemaakt van oude kogelhulzen aan de Libische hoofdstad Tripoli. Het beeld is onderdeel van het UNHATE project dat het merk in november lanceerde.

De vier meter lange duif is een ontwerp van de Cubaanse kunstenaar Erik Ravelo en bestaat uit meer dan 22.000 kogelhulzen die afkomstig zijn uit oorlogsgebieden.

Het merk schonk het beeld aan Tripoli om te vieren dat daar op 24 december voor het eerst in 42 jaar weer de dag van de onafhankelijkheid werd gevierd, na een lange strijd tegen het regime van Moammar Kaddafi.

Tolerantie

“Deze duif is de eerste concrete en symbolische verwezenlijking van het UNHATE project”, zegt Alessandro Benetton, vicevoorzitter van de Benetton Group. “Het primaire doel van het project is om een haatcultuur uit te dagen en aan de kaak te stellen.”

Klacht

In november van 2011 lanceerde de Benetton het UNHATE project, waarmee het merk tolerantie wil promoten, met onder meer een campagne met foto’s van kussende wereldleiders.

De campagne kwam meteen in opspraak toen een foto waarop paus Benedictus XVI en imam Ahmed Mohamed el-Tayeb zoenend stonden afgebeeld na een klacht van het Vaticaan werd ingetrokken.