AMSTERDAM – Ossenhaas en andere dure vleessoorten zijn het populairst bij winkeldieven, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek. Ook parfums, sneakers en scheerspullen zijn een geliefde buit.

Met de decemberdrukte in winkels neemt ook het aantal winkeldiefstallen flink toe. De Amerikaanse National Association of Shoplifting Prevention, een organisatie die winkeldiefstal probeert te voorkomen, onderzocht welke producten het meest geliefd zijn bij winkeldieven.

Op de eerste plaats staan ossenhaas en andere dure vleessoorten, met op de tweede plaats whisky en andere dure drank. Op de derde plaats staan elektrische tandenborstels.

Parfums

Verder staan in de top tien smartphones, scheermesjes, producten van Axe, kleding van Tommy Hilfiger en Ralph Lauren, speelgoed, dure parfums en Nike sneakers.

Tevens bleek uit het onderzoek dat slechts 3 procent van de diefstallen wordt gedaan door professionele dieven. Drie kwart van de dieven zijn volwassenen met een vaste baan. In 35 procent van de gevallen is winkelpersoneel betrokken bij de diefstal, zo meldt de website AdWeek.com.

In de Verenigde Staten werd in 2011 voor een bedrag van 88,7 miljard euro gestolen in winkels, 1,45 procent van de totale omzet. Dat is een stijging van 6 procent ten opzichte van vorig jaar.