AMSTERDAM - Jonge mannen met een hoog testosterongehalte in hun bloed kiezen het vaakst voor veilige seks. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek.

Onderzoekers van de University of Michigan vroegen 78 heteroseksuele jonge mannen naar hun houding ten opzichte van veilige seks. Daarnaast namen de wetenschappers ook een speekselmonster bij de mannen, waarmee ze het testosterongehalte in hun bloed konden bepalen.

Risico

Mannen met een hoog testosterongehalte bleken het meest positief ten opzichte van condoom gebruik te staan. Volgens onderzoeker Sari Van Anders is dat logisch. ”Heel wat mensen zien condoom gebruik als iets negatiefs”, zegt ze in de Daily Mail. “Als je bij je partner aandringt op veilige seks loop je een sociaal risico. Je moet veel zelfvertrouwen en durf hebben om voor veilige seks te kiezen.”

Een andere mogelijke verklaring is dat mannen met een hoog testosterongehalte het stoer vinden om aan te dringen op veilige seks. Het zou volgens hen bewijzen dat ze een uitgebreide kennis over seks hebben en het lef hebben om er over te durven praten.

Het onderzoek stelde dan ook vast dat mannen met een lager testosterongehalte minder aandrongen op het gebruik van een condoom, vooral in moeilijke of onhandige situaties. Ze zijn bang dat hun partner kan denken dat ze onbetrouwbaar zijn of dat ze een SOA hebben.