AMSTERDAM – Vivienne Westwood was deze week in Brussel om haar Tree Shirts voor te stellen. De Britse ontwerpster maakte de t-shirts om geld in te zamelen voor Europese bossen.

Dit meldt het Nieuwsblad. Westwood maakte een collectie t-shirts voor mannen en vrouwen, in beige, zwart, khaki en oranje. Ze worden online verkocht voor 28,50 euro. Met de verkoop van de Tree Shirts worden de Europese bossen gesteund. De actie is een initiatief van het Milieuprogramma van de Verenigde Naties.

“Ik haat het idee dat mensen de bomen in het regenwoud omhakken”, zegt Westwood. “Ik haat het idee dat er dieren doodgaan, maar ik ben vooral bang voor wat er zal gebeuren met onze volgende generatie. Als we nu niet ingrijpen zal het grootste deel van onze planeet binnenkort onbewoonbaar zijn. Daarom gebruik ik mijn modeshows om het probleem te bespreken. Ik gebruik mode als een medium, ik steek dingen in de show die een boodschap uitstralen.”

De 70-jarige ontwerpster is na dertig jaar in het vak nog steeds niet uitgekeken op mode. Toch is het moeilijk om nog revolutionair te zijn, zegt ze: “Het is aan de ene kant makkelijker dan dertig jaar geleden, maar aan de andere kant ook moeilijker omdat je steeds shows blijft maken en je vaak de vraag stelt of dit echt allemaal opnieuw moeten doen.”

Modebladen lezen doet Westwood niet. “Ik ben een literair persoon en mijn mode vertelt altijd een verhaal. Ik kijk nooit in modebladen, ik vind ze ongelooflijk saai. Ik heb genoeg boeken die ik moet lezen en dat zouden meer mensen moeten doen. Het is de meest geconcentreerde ervaring die je kunt hebben.”