AMSTERDAM – De nieuwe newSky sneakers van New Balance zijn grotendeels gemaakt van Eco-fi, een stof die voor 95 procent bestaat uit hergebruikte plastic flessen.

Eco-fi wordt gemaakt door Foss Manufacturing, dat een eenvoudig procedé uitvond om van plastic flessen een bruikbare stof te maken. Eco-fi is sterk en duurzaam, ademt en is comfortabel, hetgeen de stof bij uitstek geschikt maakt om er sneakers van te maken.

Daarnaast is Eco-fi lichter dan katoen en waterafstotend. De stof is behandeld met Fosshield, waardoor de groei van bacteria en schimmels wordt tegengegaan.

Functioneel en trendy

New Balance baseerde het ontwerp van newSky op een eerder succes, de NB Minimus. “We wilden een functionele, trendy schoen maken”, zegt Drew Spieth, ontwerper bij New Balance. “Behalve het schuim en het rubber voor de zool hebben we voornamelijk gerecycled materiaal gebruikt.”

David Rowell, hoofd sales van Ross Manufacturing, ziet grote mogelijkheden voor Eco-fi: “Alles wat van polyester gemaakt wordt kan ook van Eco-fi gemaakt worden. Het is zelf sterker dan traditioneel polyester.”

De newSky sneakers zijn vanaf begin oktober te koop.