AMSTERDAM - De Spaanse ontwerper Paco Rabanne is een samenwerking aangegaan met de Franse juwelier Frédéric Mathon en de ontwerper Cédric Ragot om een bijzondere, peperdure editie van ‘1 Million’ te creëren.

Het resultaat is een transparant perspex kluisje dat is ontworpen als een ultramoderne variant op ouderwetse bankkluis, compleet met werkend mechanisme. In de kluis bevinden zich twee 18-karaat gouden flacons, elk ingezet met een diamant van 0.21 karaat. Eén flacon bevat ‘1 Million’, de andere z’n zusje ‘Lady Million’. De prijs voor deze set van goud en diamanten is 40.000 euro en is alleen op bestelling leverbaar.

De geuren zelf zijn onveranderd. ‘1 Million’ opent fris, met bloedmandarijn, pompelmoes en munt en wordt daarna warm en kruidig, met toetsen van leer, without, amber en patchoeli. ‘Lady Million’ is zacht, met jasmijn en oranjebloesem en een hart van patchoeli en honing.

Goudwerk

Rabanne werkte al vaker met goud. Zo ontwierp hij in de jaren '60 van de vorige eeuw een volledig gouden jurk voor vedette Françoise Hardy. Frédéric Mathon is meestergoudsmid en ontwerpt sierraden voor tal van Franse modehuizen. Cédric Ragot ontwerpt tafelgerei, parfums en interieurs en won in 1997 de Good Design TM Award.