AMSTERDAM - Het Graphic Design Museum opent 10 september een overzichtstentoonstelling van het werk van de oer-Nederlandse striptekenaar Peter Pontiac. De exhibitie heet Comix, Hotpix & Tragix.

Comix staat hier voor strips, Hotpix voor illustraties en Tragix voor autobiografisch werk. De tentoonstelling schetst een beeld van Pontiac's totale oeuvre. Speciale aandacht is er voor zijn inspiratiebronnen, muziek en een van zijn bekendste werken, de graphic novel Kraut.

De tekenaar verenigde het schrijver- en het kunstenaarschap en wordt geroemd in binnen- en buitenland. Sinds de jaren zeventig exposeert hij strips in verschillende landen en in eigen land maakte hij illustraties voor publicaties zoals de VPRO Gids, OOR en NRC Handelsblad.

Marten Toonderprijs

Peter Pontiac is de tweede striptekenaar die de Marten Toonderprijs ontvangt, de oeuvreprijs voor strips ingesteld door het Fonds BKVB. Deze zal hij op vrijdag 9 september in ontvangst nemen in de Grote Kerk van Breda.

Oeuvreboek

Pontiac's oeuvre is ook te vinden in het boek Rhythm, dat zijn ontwikkeling van de underground-strips uit de jaren zeventig tot zijn latere werk weergeeft.