AMSTERDAM - Uitgeverij Taschen brengt een speciale set boeken van de Duitse kunstenaar Wolfgang Tillmans uit: Wolfgang Tillmans, 3 Vol. Box. Het gaat hier om drie van zijn bekendste boeken.

De set bevat de boeken Tillmans, Tillmans Burg en Truth Study Centre. Hierin staan gemaakte portretten, landschappen, stillevens, stadsgezichten, zelfportretten en abstracte voorstellingen. De fotowerken bestaan vaak uit abstracte prints die zijn gevouwen of gekreukeld, waardoor de foto als een driedimensionaal object gaat functioneren.

Wolfgang Tillmans: "Mijn oudere werk had sterke onderwerpen en dat trekt mensen enorm aan. Ik was altijd al gefascineerd door de abstracte kwaliteiten van kunstwerken.

Als puber knipte ik krantenfoto's uit en experimenteerde ik met fotokopieën om nieuwe dingen te maken. Pas na mijn eerste tentoonstelling kocht ik mijn eerste camera."

Meest invloedrijke kunstenaar

Wolfgang Tillmans werd in 1968 geboren in Remscheid, Duitsland en studeerde aan het Bournemouth & Poole College of Art and Design.

Hij wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke kunstenaars van zijn generatie. Zijn werk was te zien in het Museum of Modern Art in New York en Tate Britain in Londen. Tillmans werd in 2000 bekroond met de Turner Prize.

De set kost 30 euro. De kunstwerken zelf zullen binnenkort onder andere worden tentoongesteld in de Zacheta Gallery in Warschau, het São Paulo Museum of Modern Art en de Kunsthalle Zürich.