AMSTERDAM – De Sony VPL-HW30ES brengt 3D naar de woonkamer, zoals het bedoeld is: op een levensgroot doek. De projector weet echter meer te imponeren in 2D dan als de derde dimensie erbij wordt gehaald.

Sony lanceert deze maand zijn tweede 3D-beamer voor consumenten, de VPL-HW30ES. De nieuwe projector moet concurreren met 3D-tegenhangers als de Samsung SP-A8000 (4999 euro) en de Sharp XV-Z17000 (3799 euro). Met Sony’s eerste 3D-projector, de 6500 euro kostende VPL-VW90ES, lukte dat niet helemaal.

De nieuwe projector heeft een scherpere adviesprijs van 3299 euro, al krijgt men er voor dat geld nog niet de benodigde brilletjes bij. Ook een aparte zender, die de actieve-sluiterbrillen vertelt wanneer welk glas geblindeerd moet worden, moet los worden aangeschaft.

Wil men 3D kunnen kijken op Sony’s nieuwe projector, dan komt de totaalprijs – inclusief twee brillen – op zo’n 3650 euro te liggen.

Geweldig in 2D

Sony slaat daarmee dezelfde weg in als met zijn 3D-televisies, waar de 3D-accessoires ook niet standaard bij worden geleverd. Net als bij andere 3D-beamers is er nog een overeenkomst met televisies: de projector blijkt in de basis een geweldige 2D-beamer te zijn, met een uitstekende kleurreproductie en een stevig contrast.

Dankzij een goed werkende ‘motion-flow’-functie zien ook snel bewegende beelden – bijvoorbeeld tijdens voetbalwedstrijden – er scherp en soepel uit. Wel zal men wat meer moeite moeten doen om de kleuren goed af te stellen, want de fabrieksinstellingen zijn niet om over naar huis te schrijven.

Flexibel en helder

Het apparaat heeft een relatief grote behuizing, met als voordeel dat de projector bijna geruisloos zijn werk doet. De koelventilatoren zijn minder hoorbaar dan bij bijvoorbeeld Sharps 3D-beamer, die al erg stil is.

Ook beschikt het apparaat over horizontale en verticale ‘lens-shift’, wat betekent dat men de richting van de lens kan bijstellen. Dit maakt de projector erg flexibel in de opstelling.

Sony’s projector levert een wat helderder beeld dan zijn directe concurrenten. Hierdoor zijn details beter zichtbaar en kan men de beamer gerust overdag gebruiken. Voor 3D is de krachtige lamp misschien nog wel belangrijker.

Driedimensionale beelden zien er minder helder uit dan 2D-beelden, omdat actieve-sluiterbrillen al snel zo’n 75 procent van die helderheid ‘afsnoepen’. De lamp blijkt echter krachtig genoeg om te voorkomen dat dit lichtoffer storend wordt.

Crosstalk

Een grote stoorzender bij het kijken naar 3D is crosstalk. Dit storende effect treedt op als pixels niet snel genoeg van kleur kunnen wisselen, waardoor een zweem van het beeld dat bedoeld is voor het linkeroog, te zien is met het rechteroog en vice versa.

Het effect is over het algemeen vooral te zien bij heldere beeldelementen op een donkere achtergrond en kan de 3D-ervaring flink vergallen.

Om crosstalk in de kiem te smoren, heeft Sony zijn nieuwe projector uitgerust met een 240Hz paneel, in plaats van de 120Hz beeldverwerking bij andere 3D-beamers. Daarmee doet de projector het een stuk beter dan 3D-televisies, maar het resultaat valt wel tegen in vergelijking met Sharps XV-Z17000. Terwijl je bij de Sharp echt je uiterste best moet doen om crosstalk te ontdekken, weet Sony’s projector minder te imponeren.

Losse zender

Bij 3D-films op blu-ray is het vervelende vaker merkbaar, maar niet heel storend. Speelt men echter een 3D-game op zijn PS3, Xbox 360 of pc, dan wordt de crosstalk overduidelijk zichtbaar. Bij gebruik van de 3D-omzetfunctie laat het geconverteerde 2D-materiaal zoveel crosstalk zien, dat het de functie simpelweg onbruikbaar maakt.

Vervelender dan de crosstalk is de losse brilzender. Het apparaatje dat de projector met 3D-brillen laat communiceren, moet via een ethernetkabel op de beamer worden aangesloten. Omdat deze adapter – in tegenstelling tot de projector – op ooghoogte vóór de kijker moet worden geplaatst, is er een lange kabel nodig.

Gestruikel

Het blijkt onvoldoende om het accessoire op bijvoorbeeld een koffietafel te zetten: de zender staat dan te laag, waardoor het signaal met de brillen regelmatig verstoord wordt. De apparaten van Samsung en Sharp, waarbij de communicatiezender in de projectoren zelf is ingebouwd, doen het wat dat betreft beter.

Sony zet met de VPL-HW30ES een uitstekende projector neer voor in de 2D-thuisbioscoop. Maar voor wie zijn thuisbios wil omtoveren in een 3D-bios, zijn er betere oplossingen verkrijgbaar.

Hoewel het apparaat meer helderheid biedt dan gelijkgeprijsde 3D-projectoren, struikelt de HW30ES over de kabel van zijn eigen losse zender en de merkbare crosstalk. De nieuwe beamer weet weliswaar te overtuigen, maar dan vooral in 2D.

Nieuwe 3D-projector Sony