AMSTERDAM - Op 13 september strijkt de Amerikaanse topchef en kunstenaar Jim Denevan neer in De Bilt. Tezamen met chef-kok André Rigault serveert hij eenmalig een ecologisch diner in een restaurant zonder muren.

Het diner is onderdeel van de eerste Europese tour van het in Amerika populaire Outstanding in the Field, waarbij gasten op een bijzondere manier in aanraking komen met de origine van ingrediënten. Oprichter Jim Denevan zet met zijn verplaatsbare diners letterlijk een restaurant zonder muren neer. Het initiatief speelt in op de hedendaagse culinaire trend van de tijdelijke Supperclubs en underground (pop-up) restaurants.

Het rondreizende restaurant van Denevan zorgt al sinds 1999 voor 'culinaire hoogstandjes' op unieke locaties zoals het boerenland, bergtoppen, wijngaarden of stadstuinen. Waar het diner ook plaatsvindt, de missie blijft hetzelfde: fijnproevers herenigen met de herkomst van het eten door het introduceren van lokale boeren, omgevingen en chef-koks.

Elvis Presley

Met de Europese tour doet Denevan zes landen aan waaronder Ierland, Denemarken, Italië en Nederland. Het is onderdeel van de eerste wereldtour, die tot 2012 zal reizen van Azië tot Zuid-Amerika en Australië. De kersenrode bus waarmee de crew door Europa reist, was ooit de tourbus van Elvis Presley.

Kunstwerken

Naast het organiseren van deze openluchtdiners is Denevan ook actief als kunstenaar en bedreven in het creëren van tijdelijke kunst. Tijdens de Outstanding in the Field diners geeft hij een demonstratie van zijn schetsen op natuurlijke canvassen als zand, ijs en aarde. Op donderdag 15 september spreekt Denevan hierover tijdens de Capita Selecta lezing aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam.

Het ecologisch diner zal plaatsvinden op landgoed Vollenhoven en de wijnen worden verzorgd door sommelier Martijn Verkerk.