AMSTERDAM - De baard is terug. Mannen die modieus verantwoord willen zijn, moeten hun scheermes even links laten liggen.

Tessa de Vet schrijft op de opiniepagina van NRC Next: "Er wordt steeds meer van mannen verwacht dat ze meer aan hun uiterlijk doen, dat ze er verzorgder uitzien. En met meer verzorging is er de angst voor het imago van een metroseksueel. Mannen vrezen dit vaak doordat ze geloven dat dit vrouwen afstoot, omdat zij door deze verzorging te veel vrouwelijke trekjes zouden vertonen."

Volgens haar is de baard een ideale oplossing om mannelijkheid uit te stralen. "Behaarde wangen zijn immers alleen weggelegd voor het mannelijke deel van de bevolking. Ook moet gezegd worden dat ondanks dat wij vrouwen houden van een man met wie je goed kan praten en je gevoelens kan delen, het verlangen naar die woeste mannelijkheid nog steeds sterk aanwezig is."

Ideale man

"Ja, we zijn onafhankelijk. Ja, we kunnen het zelf. Maar het is fijn om te weten dat je vriend sterker is dan jij en je kan beschermen. En zo vorm je de ideale man: verzorgd, modisch en de aanwezigheid van mannelijkheid in de vorm van een baard", aldus De Vet.

Ook de New York Times roept mannen op hun baard te laten staan en noemde het een teken van 'jeugdige rebellie'. Esquire-hoofdredacteur Arno Kantelberg ging een stapje verder en benoemde de baard in de Volkskrant tot 'een progressief accessoire'.