AMSTERDAM - Als officiële partner van de 'Plastiki' milieu-expeditie, herdenkt de Zwitserse horlogemaker IWC Schaffhausen de missie met een horloge in gelimiteerde oplage: de Ingenieur Automatic Mission Earth Edition Plastiki.

Het horloge is een eerbetoon van IWC aan de ongekende prestatie van de Britse avonturier en milieu-activist David de Rothschild en zijn team. In 2010 zeilden zij over de Stille Oceaan in hun catamaran, de Plastiki.

Het horloge is 'extreem robuust' en volgens het merk gemaakt voor avonturiers. Hij beschikt over een stalen kast van 46 mm en is waterbestendig tot 12 bar. De weekijzeren binnenkast biedt bescherming tegen schokken en de effecten van magnetische velden. Het IWC kaliber 80110 uurwerk heeft een automatisch opwindmechanisme.

De gravure aan de achterkant herdenkt de expeditie en verbeeldt de catamaran en zijn zeeroute van San Francisco naar Sydney.

Milieu-expeditie

De Plastiki expeditie schreef milieugeschiedenis. Met een gewicht van 12 ton en drijvend op 12.500 gerecyclede plastic flessen, zeilde de catamaran in 130 dagen van San Francisco naar Sydney om wereldwijd aandacht te vragen voor de onmetelijke hoeveelheid plastic afval in onze oceanen en het hergebruiken van consumentenafval. De Rothschild en zijn team begonnen het project als een praktische realisering van hun visie van een maatschappij die afval als een hulpbron beschouwt.

De IWC Ingenieur Automatic Mission Earth Edition Plastiki komt in een gelimiteerde opgave van 1.000 stuks en kost 7.000 euro.