AMSTERDAM - Edwin Vinke, chef-kok van eensterrenrestaurant De Kromme Watergang en door Gault Millau uitgeroepen tot Chef van het Jaar 2011, schreef een bijzonder kook- en leesboek over zijn geboortestreek.

De chef-kok laat de lezer in de Zilte Klei kennismaken met 'alles wat zee, strand, bos en klei te bieden heeft'. Will Jansen, de hoofdredacteur van gastronomisch magazine Bouillon!, schreef het merendeel van de teksten.

Voor zijn verhalen sprak hij met Zeeuwse vissers, boeren, kunstenaars, historici en kaas- en honingmakers. Gastschrijvers zijn onder andere Freek de Jonge en wijnschrijver Hans Melissen, de fotografie is van Willy Lippens.

Edwin Vinke over Zilte Klei: “Ik wilde geen gewoon kookboek maken, maar een boek over alle mooie dingen om ons heenl; met mooie natuurfoto’s en rauwe mensen met bijzondere verhalen. We gaan van de lucht in de zee en van de zee in het slik en van het slik naar het strand, tot we in het bos eindigen. En dan nemen we alles mee wat we daar tegenkomen. De mensen, de producten, de landschappen. Alles wat we zien, voelen en ruiken.”

Zilte Klei kost 67 euro en is te koop via de website van het boek of in restaurant De Kromme Watergang in Hoofdplaat, Zeeuws Vlaanderen.