AMSTERDAM - De documentaire El Bulli - Cooking In Progress, over de experimentele kookkunsten van ’s werelds meest vooraanstaande chef-kok Ferran Adrià, draait vanaf 1 september in een select aantal filmhuizen in Nederland.

Documentairemaker Gereon Wetzel volgde Adrià en zijn team van koks gedurende zes maanden, toen zij zich terugtrokken in hun kooklaboratorium om te experimenteren met nieuwe ingrediënten en gerechten.

De film is een bijzonder tijdsdocument, vooral omdat Adrià afgelopen zaterdag, 30 juli, zijn laatste gangen uitserveerde in El Bulli aan een select groepje vrienden en werknemers. De eigenzinnige chef-kok gaat het restaurant omvormen tot culinair onderzoekscentrum El Bulli Foundation, dat vermoedelijk in 2014 zijn deuren zal openen.

Creatieve lijfspreuk

Het motto van de topkok luidt “creativiteit betekent: niet kopiëren”, een lijfspreuk die de Catalaan tot in extremis doorvoert. Zijn restaurant was slechts zes maanden per jaar geopend. De rest van het jaar gebruikte hij om met de rest van zijn koks te experimenteren en innoveren, en om ingrediënten te analyseren en op volstrekt nieuwe wijze te bereiden. “Hoe meer verwarring, hoe beter", zoals Adrià het zelf verwoordt.

Ferran Adrià wordt wereldwijd door culinaire journalisten en kenners gezien als de beste kok van het moment. In 2009 werd zijn restaurant El Bulli voor de vierde keer achter elkaar uitgeroepen tot beste restaurant ter wereld.