AMSTERDAM - Deze week vindt in de hoofdstad weer de Amsterdam International Fashion Week plaats. NU.nl vraagt ontwerper Francisco van Benthum naar zijn nieuwe collectie en de modetrends van dit moment.

Fransisco van Benthum maakt dit seizoen onderdeel uit van Boutyq, een losstaand modeplatform dat jonge ontwerpers een podium biedt.

De nieuwe collectie die Van Benthum tijdens Boutyq presenteert, omschrijft hij als een soort tweede lijn. "Dat houdt in dat ie geconcentreerd is op een bepaalde doelgroep, een iets grotere doelgroep. Ik heb ‘m daarom ook verdeeld in twee richtingen. Er is een deel dat formeel is, met pakken en overhemden, en er zit een deel in dat veel meer design contemperorary is. Die twee kunnen heel goed gemengd worden. Alles is veel minder volgens de regels; het is een zoektocht naar nieuwe spanning.”

Must-haves

De must-have voor komend seizoen is volgens de ontwerper het overhemd. En dan het liefst niet zomaar een overhemd, maar een overhemd waar iets speciaals mee is gedaan.

“Wat ik op dit moment zelf aan het doen ben, is het overhemd verlengen en verwijden; het wordt dus een soort tuniek. Vaak is een overhemd ook maar een overhemd, daar moet iets overheen om het interessant te krijgen", aldus van Benthum.

Verder vertelt hij aan NU.nl dat iedere man een goed paar schoenen in de kast moet hebben staan. Dat het nogal eens misgaat bij de Nederlandse man, kan de ontwerper beamen. "Je ziet wel eens mannen lopen, die er fantastisch uitzien, maar de verkeerde schoenen dragen. Dat kan een outfit helemaal breken. Wat je altijd moet hebben, is een paar goede klassiekers: een goede chino, een goed overhemd, dan kun je veel combineren", zo vertelt de ontwerper.

“Ik was onlangs op een verkoopbeurs in Florence. Iedereen zag er heel formeel uit, maar had een strakke chino aan, te kort opgerold en blote voeten in schoenen. Echt iedereen had dat. Misschien is dat een soort Italiaans ding. Het zag er in ieder geval heel fijn uit.”

Dries van Noten

Zelf is van Benthum erg te spreken over de nieuwe 'verfrissende' collectie van Dries van Noten, die sprong er voor hem uit.

Daarnaast houdt hij de mensen die nu afstuderen in de gaten. "Zij moeten het antwoord gaan geven op alles wat te maken heeft met de crisis. Het antwoord op de crisis, het vervolg van de crisis. Zij zouden de kans moeten pakken of de mogelijkheid moeten krijgen om een doorbraak te maken in het huidige modesysteem, dat misschien helemaal niet zo goed functioneert. Iedereen wacht op het nieuwe ding.”