AMSTERDAM - Topless zonnen wordt door 22 procent van de Nederlandse vrouwen als ongepast beschouwd, maar wordt nog vaker afgekeurd door Nederlandse mannen (24 procent).

Eén van de meer opzienbarende conclusies van het ‘Holiday Report 2011’ dat reisorganistie Kuoni onder reizigers uit 12 landen liet uitvoeren.

In het onderzoek wordt verder nagegaan hoe Nedelanders zich voorbereiden op de vakantie, of men verwacht een vakantieliefde te gaan beleven, welke irritaties de vakantie bederven, en met welke instelling men de vakantie beleeft.

Vakantieliefde

Nederlanders blijken op vakantie kampioen ergeren: percentages van 80 procent (aan rommel) of 61 procent (luidruchtig praten van de buren) spreken duidelijke taal. Ter vergelijk: slechts 10 procent koestert enige hoop op een vakantieliefde of seks. Aantallen waarmee de lijstaanvoerders (Spanjaarden, Fransen en Italianen) ruimschoots afstand van onze landgenoten nemen. Een beeld dat zich ook herhaalt bij de categorie ‘best geklede vakantieganger'.

'Lol' maken

De rangorde van favoriete belevenissen met vakantie|: het bezoeken van mooie plekken (74 procent), plezier hebben (65 procent), buitenlandervaringen opdoen (57 procent), cultuur snuiven (49 procent) en culinaire ontdekkingen doen (47 procent). Jonge Nederlanders laten weten dat ‘lol maken’ voor hen het belangrijkst is (82 procent).

Droeviger is het gesteld met het lolmaken van gebonden Nederlanders: 40 procent heeft op vakantie ongeveer even veel seks als thuis. Eén op de tien vrijt vaker op vakantie. De helft van de respondenten heeft dus minder seks in de tent dan in de eigen slaapkamer.