MILAAN - Alweer de derde dag van Men’s Fashion Week in Milaan. NU.nl is erbij.

Drukke prints, glimmende jasjes en naar prins Harry vernoemde moccasins. Dat was de derde dag van Men’s Fashion Week in een notendop. De interessante mix tussen modeshow en live concert, van Moschino, vormde de kers op de vetvrije taart.

Nooit meer strijken

Als het aan het merk Iceberg ligt, hoeft de man in 2012 niet meer te strijken. De catwalkshow toonde een collectie die grotendeels bestond uit grijzige, kreukende stoffen. Dat gold zowel voor de blazers als voor de pantalons, waarvan de broekspijpen tot op enkelhoogte werden opgerold.

Naast het overheersende grijs, maakten kleine kleuraccenten, waaronder mosterd, de collectie een stuk levendiger. Eén van de absolute musthaves is een grijs leren jack, ideaal voor een casual look, zonder in te boeten qua elegantie.

Alberto Moretti

De presentatie van de Italiaanse schoenenontwerper Alberto Moretti bewees maar weer eens dat Italianen boven alles en iedereen staan, op dat gebied. Moretti behoort dan ook tot de favorieten van de Britse Prins Harry. De prins heeft onlangs twee paar Moretti-moccasins aangeschaft en schijnt er helemaal idolaat over te zijn.

Alberto Moretti heeft op zijn beurt de moccasins naar de prins vernoemd: Harry, dus. Verder had de voorjaars/zomercollectie van de ontwerper veel schoeisel met een rustige basiskleur, in combinatie met felgekleurde details. Ideaal voor de moderne dandy.

Etro en Richmond

De fluwelen moccasins maakten in de Etro show plaats voor overhemden met het kenmerkende paisleymotief en de shawl in katoen of kasjmier, die volgende zomer een belangrijk accessoire zal zijn. Ook leuk: sokken met kabelmotief worden hip.

Ontwerper John Richmond staat bekend om zijn rock en roll imago. Het is dan ook geen verrassing dat zijn collectie voor 2012 onder meer bestaat uit sandalen met ijzeren details, blazers met studs en kledingstukken met drukke prints. De hoofdkleuren voor de collectie: grijs, donkerbruin en (glimmend fluweel) zwart met hier en daar accenten van rood en gebroken wit. 

Afterparty: Moschino

Het hoogtepunt van de avond was de show en afterparty in één, van Moschino. In plaats van een select aantal fashion insiders uit te nodigen, had Moschino ook het lef om fashion ‘outsiders’ uit te nodigen voor hun show, die werd gehouden in één van Milaans grootste discotheken. Na de show ging direct de afterparty van start met onder meer live muziek. Voor zowel de afterparty als de collectie gold: veel glitter en glamour.
NU.nl/Declan Eytan