BAARN - Mannen met een flitsende sportwagen hebben meer kans op een date, maar vrouwen zien ze niet als een potentiële huwelijkskandidaat. Dat suggereren Amerikaanse onderzoekers.

Onderzoekers uit Texas en Minnesota onderwierpen 1000 mensen aan verschillende testen om te ontdekken welke signalen werden gegeven met het uitgave-gedrag.

Mannen bleken geld uit te geven aan luxe artikelen om vrouwen te imponeren en versieren. Vrouwen doen dit niet om indruk te maken op mannen.

De onderzoekers ontdekten dat vrouwen een man die ervoor koos een dure sportwagen te kopen, zoals bijvoorbeeld een Porsche, aantrekkelijker vinden dan dezelfde man die geen luxe auto koopt, zoals bijvoorbeeld een Honda Civic.

Bedoelingen

Toch blijken vrouwen zich bewust wat de bedoelingen van de man zijn met het kopen van de sportauto. Vrouwen vonden de man met de Porsche namelijk minder aantrekkelijk als huwelijkskandidaat. 

Volgens één van de onderzoekers, Daniel Beal, verliest de sportauto zijn uitstraling. "Als vrouwen op zoek zijn naar een relatie voor lange tijd, heeft het hebben van een sportauto geen voordelen." 

"Mensen denken dat het hebben van 'flitsende spullen' ze aantrekkelijker maakt als partner, maar in werkelijkheid stralen ze de verkeerde boodschap uit.", aldus Beal.

Korte termijn

Alleen voor mannen die geïnterresseerd zijn in korte termijn relaties met vrouwen heeft het dus zin een sportauto aan te schaffen. De resultaten van het onderzoek zijn verschenen in de Journal of Personality and Social Psychology.