Ik dacht eraan om een brief aan Beertje van Beers te sturen, gewoon omdat ze er altijd zo hip en modern en sexy en lief en leuk en geil en vrolijk en opgewekt uitziet. Ze deed iets met tv een tijdje geleden, geloof ik.

Ze is in elk geval journalista, publicista, fashionista. Ik denk dat ik van Beertje van Beers zou kunnen houden. Ik bedoel, de naam alleen al. Je weet wat ze erover zeggen: a woman so nice, they named her twice.

Ik roep elke vrouw op om eens naar Beertje van Beers te kijken. Dan weet je in elk geval wat je wel en niet aan moet trekken. Raak niet ontmoedigd. Ik weet ook wel dat niet elke vrouw het figuur heeft van Beertje van Beers, of de stralende lach, of de borsten die zo nonchalant en stoutmoedig naar voren steken, of de lange bruine haren. Het gaat niet alleen om het uiterlijk.

Dacht je dat Beyoncé er altijd even geweldig uitziet, of Jennifer Lopez? Ze trainen zich kapot om het figuur te hebben waar de mannen zich aan zouden willen vergrijpen en waar zoveel vrouwen jaloers op zijn. En er zijn slechte dagen. O, ja!

Dan heeft Beyoncé na het zoveelste zakje Lay’s  chips weer veel te vadsige benen, te bolle wangen, en het futloze haar verdraagt de haarextensies dan ook niet langer. Op een slechte dag is Jennifer Lopez iets te bleek, drukt de sinasappelhuid bij haar billen door de te dunne stof van haar dure designerjurkje en heeft ze, na de zoveelste dansrepetitie, onooglijke voeten in haar Jimmy Choo’ s.

Het gaat om ‘attitude’, om de houding die zulke vrouwen durven aan te nemen. Ze zeggen: ‘Ja, ik durf te laten zien hoe vrouwelijk ik ben, hoe wulps mijn vormen zijn. Ik weet dat ik mannen er gek mee maak. Ik wéét het, en ik hou ervan!’ Het gaat om keuzes.

Kijk naar Beertje van Beers. De korte rokjes, de beenwarmers, de naaldhakken, de laarzen, de jurkjes, de spijkerjasjes, de grote creolen, de bh-loze borsten. Mode is een keuze. Een levensstijl.

Nu denken veel vrouwen dat hippe kleding altijd duur moet zijn. Ik zie wel eens van die vrouwen lopen waar de modehuizen op hebben gescheten. De dure kleding moet dan vooral het armoedige karakter verbergen. Nee, het gaat om jóuw persoonlijke keuze. Jij maakt het verschil. Zoals de beenwarmers bij Beertje horen, zo horen …. ( zelf invullen ) bij jou.

Nu zal ik Beertje natuurlijk geen brief schrijven. Vrouwen zoals Beertje weten waar ze staan in het leven. Ze lachen om de hijgerige mannen, de gulzige blikken, de dankbare blikken, de geile blikken, de jaloerse blikken. De complimenten waar je zo naar verlangt, die ontvangen zij elke dag. Ze baden erin. Ze wassen hun intiemste plekjes er mee. Nee, wat moet ik haar schrijven? Hoe perfect ze is? Kom op, zeg. Dat hoort ze elke dag. De diva.

Vergeet de magere, kleine, Thaise loempiaverkoopster. Ik schrijf jóu een brief. Vergeet Beertje. Mannen houden van kleine imperfecties. De dikke benen van Beyoncé, de sinaasappelhuid van Jennifer Lopez, we houden ervan. We accepteren het, omdat deze vrouwen zich durven te tonen, met stijl en overtuiging. Toon jezelf. Verjaag de beertjes. Wees het beertje van je vriend, of man, of van alle mannen, desnoods. Wees míjn beertje.