Nota bene op de site van mijn eigen tijdschrift wordt het ‘nieuws’ wereldkundig gemaakt: ‘Alle mannen gaan vreemd!’. Bij nadere beschouwing blijkt het te gaan om 24 procent van alle mannen, en daarvan heeft driekwart wurgende spijt. 19 procent van de vreemdgangers biecht dan ook, puur uit schuldgevoel, de ‘misstap’ op. Watjes.

Het is de uitslag van een onderzoekje dat Playboy.nl deed, in samenwerking met Warner Brothers, naar aanleiding van de film Loft, waarin vijf overspelige mannen een appartement delen om in te kunnen - euh - overspelen. Een onderzoek, al zeggen we het zelf, met een nieuwswaarde van Dirk, aangezien iedereen al sinds mensenheugenis weet dat ongeveer een vijfde tot een kwart van alle mannen af en toe een zijstapje maakt.

Vanuit mijn trendperspectief, als Playboy-hoofdredacteur, co-auteur van het standaardwerk Jan en Saskia over Seks en Liefde, beëdigd liefdespanter en full-time vrouwenfluisteraar, is het veel opmerkelijker te constateren hoe de vreemdgaande vrouw in dit onderzoek wederom arglistig buiten schot weet te blijven.

Razendsnel mini-onderzoek onder de vrouwelijke lifestyle-redactie van NU.nl leert namelijk dat liefst 80 procent van alle vrouwen regelmatig vreemdgaat, vier op de vijf inderdaad. Het feit dat de complete onderzoekspopulatie toevallig ook uit vijf personen bestond, waarvan dus vier overspelig, doet misschien af aan de betrouwbaarheid van deze steekproef, maar zeker niet aan de richting en gevoelstemperatuur van de tendens.

Vrouwen, let maar op, zijn de nieuwe mannen. Overal om mij heen, en bedenk, nogmaals, dat ik beroepshalve bijzonder goed ben ingevoerd in de zwarte spelonken van de vrouwelijke moraal, overal, zie ik vrouwen vreemdgaan. Ik zie ze vreemdgaan uit verveling, blinde lust, omdat de eigen partner niet (meer) de juiste knoppen raakt, omdat het kan, omdat ze het waard zijn, omdat ze met de meisjes de hort op gaan.

Er raast een onzichtbare Tsunami van vreemdgaande vrouwen over Nederland, en iedereen zwijgt er over. Dat is pas een trend. Dáár zou men nou eens onderzoek naar moeten doen. Sterker nog, daar gáán we onderzoek naar doen. Ik raad u dan ook aan de komende tijd deze plaats in de gaten te blijven houden.

Intussen blijft de vraag: hoe kan het zijn dat 80 procent van de vrouwen vreemd gaat en niemand het in de gaten heeft? Op die vraag kan ik u vast het antwoord geven. Of eigenlijk: twee antwoorden Eén: vrouwen kunnen veel beter liegen dan mannen. En twee: we willen het niet weten.