Blow job

In de filosofische ochtendkrant NRC Next stelde een lezeres een belangwekkende vraag. Zij wilde zo graag eens weten waar het woord blow job nu toch vandaan komt. Het antwoord werd gegeven door een man die Woet Gianotten heet.

Alsof die naam niet al mooi genoeg was, bleek hij ook nog seksuoloog te zijn. Woet legde de lezeres uit dat er ‘verschillende verklaringen’ waren. Het zou kunnen, zei Woet, dat blow zou zijn afgeleid van blowing of steam. Een beetje stoom afblazen middels een daadkrachtige ejaculatie, zeg maar.

Woet ging verder. Het kon ook komen uit de Victoriaanse tijd. Dan zou blow een afkorting zijn van below, waarmee het gebied onder de navel werd bedoeld. Er werd ook nog één of andere docent bijgehaald, die weer een andere uitleg had, maar die heette Hans Jansen en met zo’n naam leg je het natuurlijk direct af tegen Woet Gianotten.
 
Het werd een onduidelijke boel. Uiteindelijk werd er zelfs nog een schilderij van Jan Steen bij gehaald, maar niemand wist het precies. Jammer voor de ongetwijfeld gefrustreerde lezeres die haar geliefde pas weer oraal zou behagen als ze wist waar het woord voor deze erotische kunstvorm vandaan kwam. Stel ik me zo voor. Zelf was ik ook mild verdrietig, want ik ben gek op dit soort malle etymologische feiten.
 
Woorden zijn er immers om mee te spelen. De legendarische Jan Kuitenbrouwer had dat in 1987 al door, toen hij met zijn kostelijke boekje Turbotaal grote successen beleefde. Het viel Kuitenbrouwer (over coole namen gesproken) op dat jonge hippe mensen vaak hun eigen woorden gebruikten om dingen duidelijk te maken. Roken was bijvoorbeeld teer zuigen, vloeken was achteruit bidden en de leiding in handen nemen was een plas doen. Ik moest er destijds verschrikkelijk om lachen.
 
De nieuwe Jan Kuitenbrouwer is natuurlijk De Jeugd Van Tegenwoordig. Deze wonderlijke jongens doen er alles aan om hun razend hippe rapliederen van koddige teksten te voorzien. Met zelfverzonnen en alleen voor henzelf en wat intimi volkomen logische termen als buma, skotten, faffie en shenkie maken ze het leven een stuk gezelliger.
 
We hebben meer Kuitenbrouwers nodig. Meer Jeugd Van Tegenwoordigs. En ook meer mensen die Woet Gianotten heten, maar dat terzijde. Taalvernieuwers, dus.
 
Dat gezegd hebbende wil ik hierbij het woord ‘liefdespanter’ introduceren. Doe ermee wat je wil.
 
Tot slot dan wil ik degene die het sinds kort in mijn omgeving zeer populaire ‘superdoei’ heeft bedacht, hartelijk bedanken. Even belachelijk als geniaal. Daar kan geen blow job tegenop.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie