AMSTERDAM – Als mannen de opdracht krijgen om vrouwelijke taken uit te voeren, vertonen ze daarna meer agressiviteit. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek.

Bij het uitvoeren van vrouwelijke klusjes zoals haarvlechten voelen mannen zich over het algemeen aangetast in hun mannelijkheid.

Volgens onderzoekers van de Universiteit van Florida gebruiken mannen agressie in dit geval vaak als middel om hun status te herstellen. Dat meldt nieuwssite EurekAlert.

Bezorgd

“Iemands sekse wordt grotendeels sociaal bepaald”, verklaart hoofdonderzoekster Jennifer Bosson. “Mannen zijn zich hiervan bewust. Ze zijn erg bezorgd over hoe ze overkomen in de ogen van anderen.”

De onderzoekers kwamen tot hun bevindingen door een groep mannelijke proefpersonen een vrouwelijk werkje te laten verrichten. De mannen moesten het haar van vrouwen vlechten.

Een andere groep deelnemers kreeg de opdracht om touw te vlechten, wat kan worden beschouwd als een meer neutrale activiteit.

Bokszak

Na afloop van hun taak mochten alle mannen kiezen tussen twee activiteiten: puzzelen of boksen tegen een bokszak. De proefpersonen die hadden meegedaan met het haarvlechten, kozen veel vaker voor boksen dan de ‘touwvlechters’.

Ook sloegen de haarvlechters veruit het hardste tegen de bokszak. De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Current Directions in Psychological Science.

Volgens de Amerikaanse wetenschappers suggereren de onderzoeksresultaten dat mannen agressie gebruiken als middel om aangetaste mannelijkheid te herstellen.

Onbedwingbaar

De geteste mannen werden ook ondervraagd over hun gevoelens van agressiviteit. Hieruit zou blijken dat de neiging tot agressief optreden na een vrouwelijk klusje bijna onbedwingbaar is.

De vraag is natuurlijk ook waarom mannen zich zo snel aangetast voelen in hun mannelijkheid. Volgens Bosson is dat in ieder geval niet de schuld van vrouwen. “Vrouwen vallen mannen niet zo snel aan op de rol die ze aannemen, mannen maken vooral elkaar onzeker.”