De missie in Mali gaat door. Nederland zal ook in 2017 een bijdrage leveren aan de VN-vredesmissie in het Afrikaanse land. Dat heeft de ministerraad vrijdag besloten.

Ongeveer 290 Nederlandse militairen zullen in Mali blijven. Zij gaan deel uit maken van een eenheid voor langeafstandsverkenning, analisten, politiefunctionarissen en civiel personeel.

De huidige missie loopt eind dit jaar af. De zeven helikopters die Nederland inzet, worden begin volgend jaar ingetrokken. Het kabinet stelt dat het hierover in gesprek is met de VN. Daarbij gaat het uit van een "naadloze overdracht".

Volgens de ministers is de afgelopen tijd vooruitgang geboekt in Mali, maar is de vrede nog broos en het werk nog niet af. De instabiliteit in het land heeft volgens het kabinet ook effect op "onze eigen veiligheid", omdat het land functioneert als transitland voor migranten die naar Europa willen.

Nederland levert sinds april 2014 een bijdrage aan Minusma in Mali met zo'n vierhonderd militairen, vier Apache-gevechtshelikopters en drie Chinook-transporthelikopters. De Verenigde Naties zijn al sinds juli 2013 actief in het Afrikaanse land, voornamelijk met het doel de nasleep van een militaire staatsgreep en oprukkende moslimextremisten en opstandige Toeareg te bestrijden.

Steun

Het is voor regering en Tweede Kamer cruciaal dat Nederlandse blauwhelmen als ze gewond raken met een helikopter snel naar een ziekenhuis kunnen worden gebracht. Andere landen willen echter in de bres springen, zei minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) vrijdag. Bij alle buitenlandse missies steunen Nederlanders volgens hem op strijdmakkers uit andere landen. Die verdienen dan ook het vertrouwen.

Of Nederland het na volgend jaar voor gezien houdt, wilde Koenders niet zeggen. Hij noemde de missie heel belangrijk voor Mali, maar ook voor Nederland. Als het Westen moslimextremisten in Mali hun gang laat gaan, zouden zij ook voor Nederland een gevaar kunnen vormen.

Snel einde

Coalitiepartijen VVD en PvdA waren het eerder al eens om de bijdrage aan de missie te verlengen, maar dan zonder helikopters.

Vorige maand pleitten militairen in de Tweede Kamer voor een snel einde van de huidige missie in Mali. "Daar presteren we onder ons niveau", zei kolonel Jelte Groen van het Korps Commandotroepen (KCT) tijdens een briefing.

Door het grote aantal uitzendingen vertrekt veel technisch personeel, vertelde de baas van de helikopters binnen de krijgsmacht, commandeur Gerhard Polede, Kamerleden. Hij zit daardoor met een flink tekort aan techneuten, die toch al schaars zijn.

De commando's zitten met soortgelijke problemen, aldus Groen. Zij moeten na langdurige missies ook weer op andere taken gaan trainen. Bovendien slijt het materiaal snel in Mali. Het gaat dan bijvoorbeeld om voertuigen en wapens. "Het materiaal holt achteruit."