Bij een aanval van een gewapende groepering op een basis van de Verenigde Naties in het noordoosten van Mali zijn vrijdag vijf militairen van de vredesmacht gedood en dertig anderen gewond geraakt. 

Er werden acht mortiergranaten op de basis afgevuurd, waarschijnlijk door moslimextremisten. De aanval die zeker twee uur duurde is uitgevoerd op het VN-kampement in Kidal. 

Onder de doden zijn zeker drie militairen uit Guinee. De identiteit van de andere twee is nog niet bekend. De aanval is nog niet opgeëist.

Nadat de rust was teruggekeerd zijn de veiligheidsmaatregelen aangescherpt. VN-gezant Mahamat Saleh Annadif zei ''woest'' te zijn over de ''hatelijke'' aanval. Hij was 48 uur eerder nog in Kidal.

De aanval kwam op de dag dat de Duitse president in Mali aankomt. Duitsland leidt op dit moment de Europese missie om het Malinese leger te versterken en stuurt 650 extra vredestroepen. Die gaan een deel van de Nederlandse militairen vervangen.

Nederlandse militairen

Op het moment van de aanval was ook een aantal Nederlandse militairen op de basis. Zij bleven ongedeerd. Een Nederlandse Chinook-transporthelikopter liep heel lichte beschadigingen op door de explosies. 

Nederland heeft meer dan vierhonderd blauwhelmen in Mali die voornamelijk gelegerd zijn in Gao. Nederlandse militairen verblijven geregeld in Kidal. Special forces uit het Nederlandse kamp hebben na de aanslag medische ondersteuning verleend.