Nederland geeft extra geld aan de VN-missie in Mali zodat de bevolking sneller profijt heeft van het eerder dit jaar gesloten vredesakkoord.

Volgens minister Koenders van Buitenlandse Zaken gaat het om een extra bijdrage van twee miljoen euro.

Tijdens een bezoek aan de Malinese hoofdstad Bamako kondigde de minister zaterdag aan dat het geld wordt gestoken in projecten in het noorden van het West-Afrikaanse land. Die gaan zowel binnen als buiten Mali criminaliteit tegen.

"De vrede is broos in Mali. Het is daarom zaak om ook te investeren in kleinschalige projecten die snel effect hebben op het terrein van justitie. Het geld kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor de renovatie van politiebureaus, gevangenissen en rechtbanken en de training van aanklagers om terrorisme en smokkel aan te pakken", aldus Koenders.

Belangrijke fase

Hij bezocht Mali voor het eerst als minister sinds hij er vorig jaar oktober vertrok als hoofd van de VN-vredesmissie MINUSMA. Volgens Koenders zitten deze missie en Mali is een belangrijke fase.

"Het komt er nu op aan om dat akkoord daadkrachtig uit te voeren. Daarvoor is het belangrijk dat alle partijen het geweld stoppen en hun verantwoordelijkheid nemen om alle Malinezen zicht op vrede en veiligheid te bieden", zegt de minster. "De VN zet zich daar als onafhankelijke partij ook voor in en verdient daarbij alle steun en waardering."

Minister Koenders sprak met de regering in Mali ook over illegale migratie en mensensmokkel. Nederland blijft betrokken bij het land. Zo is de militaire bijdrage aan MINUSMA verlengd tot eind 2016.

De minister kreeg tijdens zijn bezoek een onderscheiding voor zijn werk in Mali. Hij wordt Commandeur in de orde van Mali.