De eerste festivaldag van Lowlands is vrijdag geopend met een massale dansworkshop. Na ballet en flamenco was het vrijdagochtend de Nieuw-Zeelandse Haka waarmee duizenden bezoekers het festival in Biddinghuizen wakker stampten en schreeuwden.

Onder de bezielende leiding van het Rotterdamse studententeam kregen duizenden enthousiaste Lowlanders een stoomcursus in de oorlogsdans van de Maori, wat neerkomt op heel hard"'Ka mate ka mate ka ora" schreeuwen en daar heel dreigend bij kijken en met de voeten stampen.

De Rotterdamse professionals kregen op het podium bijstand van de Lowlands-postbodes, die even een uurtje pauze kregen van het rondbrengen van de festivalkranten. De ochtendgymnastiek leidde tot een hoop hilariteit in de stampvolle Bravo-tent, maar de workshopleider bleef het publiek op het hart drukken dat de traditionele dans een serieuze aangelegenheid is.

De Haka, vooral bekend van het Nieuw-Zeelandse rugbyteam All Blacks, staat in Biddinghuizen het hele weekend in de schijnwerpers. Elke avond vinden op het centrale festivalplein Haka-wedstrijden plaats. En zondagavond mag de winnaar zijn dans opvoeren in de Heineken-tent.