De Britse singer-songwriter Tom Odell is vrijdag een van de eerste acts op de 24e editie van Lowlands. Op het programma van het driedaagse festival in Biddinghuizen staan de eerste dag ook optredens van Muse, Paul Kalkbrenner, Oscar And The Wolf, CHVRCHES en John Coffey.

Hoewel veel mensen donderdag al hun tentje opzetten op de campings, begint het festival vrijdag officieel.

Naast muziek is er ook theater met onder anderen Sanne Wallis de Vries, literatuur met Paulien Cornelisse en wetenschap waarbij diverse onderzoekers het Lowlandspubliek onderwerpen aan allerlei testen. Ook is er een voorproefje te zien van Watskeburt?! - De Musical van De Jeugd van Tegenwoordig.

De 55.000 kaarten zijn nog niet uitverkocht. De rest van het weekend komen onder anderen Disclosure, LCD Soundsystem, Sigur Ros, The Last Shadow Puppets en Noel Gallagher's High Flying Birds voorbij.

Op zondag is Yuri van Gelder te gast. Hij doet in de Alpha-tent zijn olympische oefening in de ringen.

Jonge mensen

Festivaldirecteur Eric van Eerdenburg ziet dat er steeds meer jonge mensen naar Lowlands komen. "De gemiddelde leeftijd is jonger, er is dus een aanwas van jonge mensen." 

Waar voorheen Lowlands binnen een dag uitverkocht, bleven er vorig jaar kaarten over. Dit jaar gaat het met de kaartverkoop beter dan vorig jaar.

Verkeer

Rijkswaterstaat adviseert bezoekers van festival Lowlands om ruim op tijd te vertrekken en goed naar de reisinformatie te kijken. De A1 Amsterdam-Amersfoort/Almere is vanaf vrijdagavond 20.00 uur tot maandag 05.00 uur dicht tussen de knooppunten Diemen en Muiderberg.

In de tegenovergestelde richting zijn tussen die twee knooppunten minder rijstroken beschikbaar, en tussen zondagavond en maandagochtend 05.00 uur is ook die rijrichting helemaal afgesloten.

Lees alles over Lowlands in ons dossier