Yuri van Gelder op Lowlands is volgens directeur geen statement

Het optreden van Yuri van Gelder op de Lowlands-zondag is volgens de directeur van het festival geen statement. "Natuurlijk moet je er ook wel een beetje de humor van inzien, maar het is niet tegen iets of dat we er een statement mee willen maken naar het IOC."

"Er is natuurlijk heel veel te doen geweest om zijn gedwongen vertrek van de Olympische Spelen. Wij dachten gewoon: laten we hem eens bellen. En als hij niet terug mag naar de Olympische Spelen, kan hij op Lowlands misschien zijn kuur doen", aldus Eric van Eerdenburg in gesprek met FaceCulture.

Van Gelder werd in de eerste week van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro naar huis gestuurd omdat hij in de nacht van zaterdag op zondag het olympisch dorp zonder toestemming verliet en alcohol nuttigde.

De 33-jarige turner probeerde het besluit van het NOC*NSF nog aan te vechten bij de rechter, maar de rechter oordeelde vrijdag in het voordeel van het comité.

'De top van de wereld'

Van Eerdenburg ziet het optreden van Van Gelder als een mooie gelegenheid voor de turner om alsnog te laten zien wat hij had willen tonen tijdens de Olympische Spelen. "Kijk, als iemand vier jaar lang zo hard werkt om daar te staan en ook de finale haalt, is het gewoon nog steeds wel de top van de wereld in die tak van sport. Dat moet een enorme tegenvaller voor hem zijn dat hij daar niet zijn oefeningen kon laten zien aan het publiek."

"En wij dachten: als we het dan niet op televisie kunnen zien vanuit Rio, laten we het dan hier doen in de Alpha. We hebben gebeld of hij het leuk vond en hij vond het leuk om te doen. Ik vind het fantastisch dat 'ie het doet", aldus de directeur.

Lees meer over:
Tip de redactie