Een van de grootste en meest diverse popfestivals van Nederland staat weer voor de deur: Lowlands. De muziekredactie van NU.nl zet vijf acts op een rij die je zeker moet aankruisen in het programmaboekje.

Lowlands vindt dit jaar plaats van vrijdag 15 tot en met zondag 17 augustus in Biddinghuizen. De hoofdacts zijn Disclosure, Stromae en Queens Of The Stone Age.

Andere populaire bands en artiesten die het podium beklimmen in Biddinghuizen zijn onder meer Triggerfinger, Kaiser Chiefs, Portishead, Sela Sue, Skrillex en Blaudzun.

NU.nl doet een greep uit het omvangrijke programma met vijf optredens die je niet mag missen:

1. Janelle Monáe

Vrijdag 15 augustus, 20.45-21.45u, Grolsch

Beïnvloed door de sciencefictionfilm Metropolis uit 1927 en muzikale grootheden als Prince en Erykah Badu zet zangeres Janelle Monáe een futuristische fusie van funk en R&B neer. Wie eerder bij een van de concerten van Monáe was, weet dat ze een echt podiumdier is. Haar meest recente album is The Electric Lady uit het najaar van 2013.

Janelle Monáe - Tightrope (Live @ Witte Huis, 2014)


2. Fink

Zondag 17 augustus, 11.30-12.30u, Bravo

De Brit Fin Greenall startte zijn carrière in de jaren negentig als dj, maar raakte na de eeuwwisseling gefascineerd door folk en blues. Onder de naam Fink is hij sinds enige jaren een begrip bij liefhebbers van singer-songwriters. Deze zomer bracht Fink alweer zijn zesde langspeler uit, Hard Believer. Wellicht weet hij ook Lowlands stil te krijgen.

Fink - Looking Too Closely (2014)


3. First Aid Kit

Zaterdag 16 augustus, 11.30-12.30u, India

Wie van de zoetgevooisde samenzang van de Zweedse zusjes Söderberg wil genieten op Lowlands, moet het de avond ervoor niet te laat maken. De country en folk van First Aid Kit is echter zeer geschikt om bij te ontwaken voor de tweede festivaldag. Onlangs bracht het duo zijn derde album uit, getiteld Stay Gold.

First Aid Kit - My Silver Lining (2014)


4. Temples

Vrijdag 15 augustus, 20.00-21.00u, India

Tussen alle eigentijdse pop, rock, hiphop en elektronische muziek is er op Lowlands ook ruimte voor de retroklanken van de Britse band Temples. Het dit jaar verschenen debuutalbum Sun Structures is doordrenkt van psychedelica die memoreert aan Pink Floyd, The Byrds en het latere werk van The Beatles, maar toch een product van deze tijd.

Temples - Shelter Song (2012)

5. Cinnaman & Job Jobse

Wie op vrijdagavond zin heeft om in de elektronische sferen van Disclosure te blijven, kan een kwartier na hun optreden terecht in de India. Daar zullen dj's Cinnaman en Job Jobse samen het publiek een blik in hun platentas, dan wel usb-stick gunnen. Beide dj's zijn kind aan huis bij de Amsterdamse club Trouw en stonden allebei al eerder op Lowlands. Volgens rapper Faberyayo van de Jeugd van Tegenwoordig was Jobse vorig jaar zelfs "de winnaar van Lowlands". 

Job Jobse - X-Ray Lowlands 2013

Beluister alle Lowlands-acts: