Armand versterkt The Kik op Lowlands

BIDDINGHUIZEN - Terwijl de Britse band Kasabian en het Noord-Ierse Two Door Cinema Club op eigen kracht de kar trekken, roepen de Nederlandse acts Blaudzun en The Kik hulp in van andere bekende muzikanten.

Het debuutalbum Tourist History maakte van Two Door Cinema Club een van de grootste doorbraakbands van de laatste jaren. In de Alphatent begint de Noord-Ierse groep met veel nummers van die eerste plaat, zoals Do You Want It All en Something Good Can Work.

De jonge Ieren hebben in het afgelopen jaar op honderden festivals en podia gespeeld en dat wordt beloond met een strakke, goed opgebouwde show met bandleden die elkaar naadloos aanvoelen. Het nieuwe materiaal, van plaat Beacon, wordt minstens zo overtuigend gebracht als het oudere werk en klinkt veelbelovend. (LdJ)

Blaudzun

De Nederlandse muzikant Johannes Sigmond alias Blaudzun leverde reeds in januari van dit jaar een van de sterkste Nederlandse popalbums van 2012 af met zijn derde langspeler Heavy Flowers. Getuige de overvolle Grolschtent waarin Blaudzun te zien is, blijkt wel dat er interesse is voor de bebaarde zanger.

Het merendeel van zijn setlist bestaat uit nummers van Heavy Flowers en voorganger Seadrift Soundmachine uit 2010. Allemaal liedjes die ook op een groot podium blijken te raken, mede dankzij Sigmonds fantastische band. De Noorse zangeres Ane Brun gaat in duet met Blaudzun, dat een zeldzaam mooi moment oplevert op Lowlands. (PO)

Kasabian

Voor Kasabian lijkt het een koud kunstje: een uitpuilende Alphatent vermaken. Maar ze kiezen niet voor de makkelijke weg. Naast enkele meezingers, zoals Where Did All The Love Go en Underdog wordt namelijk ook relatief nieuw werk gespeeld van de laatste plaat Velociraptor!. De band bedankt het publiek voor zijn enthousiasme in deze hitte.

Het hoogtepunt van de set is een verrassende cover van Fatboy Slims Praise You (op zijn beurt weer een bewerking van Take Yo' Praise van Camille Yarbrough). Het liedje wordt gebruikt als introductie van L.S.F. en de volle tent gaat hierop los. Zo blijft Kasabian manieren vinden om niet in herhaling te vallen en elke show uniek te maken. (LdJ)

The Kik

De populariteit van The Kik neemt gestaag toe, mag geconcludeerd worden uit de bomvolle Indiatent. Onlangs verscheen het album Springlevend en komend televisieseizoen is de Rotterdamse groep de huisband van De Wereld Draait Door. Geheel in pak trotseren de heren van The Kik de extreme hitte.

Schijnbaar zonder moeite verzorgt The Kik een net zo’n denderende show als het normaliter doet, maar laat desondanks niks aan het toeval over. De onbevangen Beatleske liedjes slaan duidelijk aan op Lowlands, al wordt er nergens zo hard gejuicht als voor En Nou Ik, een duet met protestzanger Armand. Een finale in stijl. (PO)

Alles over Lowlands op onze special

Bekijk de lezersfoto's van het festival op NUfoto

Tip de redactie