The Black Keys routineus op Lowlands

BIDDINGHUIZEN - Voor de nachtelijke feesten op het Lowlandsterrein losbarsten, doen eerst Bloc Party, Feist en The Black Keys verwoede pogingen de bezoekers te amuseren.

Bloc Party is terug en Lowlands zal het weten. Eerder al was de Britse band op het festival in Flevoland te zien en ook zanger Kele Okereke trad er op met een soloshow. Inmiddels draait Bloc Party weer op volle kracht, zoals de heren vanavond laten zien en horen. Er wordt een ouderwets strakke show afgeleverd.

Behalve oud en vertrouwd werk worden er ook nieuwe nummers gespeeld, die er beslist mogen zijn. Bloc Party lijkt hardrock te hebben omarmd en dat past uitstekend bij de hoekige melodielijnen, staccato drums en Okereke’s naar rap neigende zanglijnen. Niet het beste optreden van de heren, maar fijn dat ze weer bij elkaar zijn.

Feist

De band rondom de Canadese zangeres en liedjesschrijfster Leslie Feist sluit de Grolschtent af op de eerste dag Lowlands, maar doet dat niet altijd met evenveel overtuiging. Los van het relatief zachte geluid lijkt Feist vooral voor haar eigen plezier te spelen, zonder dat het afspat op het publiek.

Naar mate de show vordert, komt hier wel enige verandering in. Feists toch al imposante stem wordt live bijgestaan door twee achtergrondvocalisten, die het geheel nog dromeriger maken. Enkel Feists scheurende gitaarpartijen voorkomen dat je niet volledig wegdroomt in de sprookjeswereld van de zangeres.

The Black Keys

Het succes rond het Amerikaanse duo Dan Auerbach en Patrick Carney, beter bekend als The Black Keys, blijft ook in Nederland doorgroeien. Dat uit zich in een verdiende headlinespot op Lowlands en een volgepakte Alphatent met hooggespannen verwachtingen. De band begint echter stroef en onzeker.

Het tweetal, op het podium omringd door een strakke liveband, speelt het begin van de set op de automatische piloot. Moeiteloos, maar helaas ook een tikkeltje verveeld, wordt materiaal van onder meer El Camino en Brothers gespeeld. Even lijkt het of dit concert een lange zit gaat worden.

De laatste twintig minuten worden gevuld met de grootste hits van The Black Keys, waaronder Lonely Boy en Gold On The Ceiling. De bandnaam verschijnt in grote lampen boven het podium, haast als aankondiging van het hoogtepunt van de show. Een kort maar krachtig hoogtepunt is het zeker, maar helaas niet van deze eerste Lowlandsdag.

Alles over Lowlands in onze special

Bekijk de lezersfoto's

Tip de redactie