Lowlands verzamelt handtekeningen voor Pussy Riot

BIDDINGHUIZEN - Op het festival Lowlands worden dit weekend handtekeningen ingezameld om te pleiten voor de vrijlating van de Russische band Pussy Riot.

De actie is opgezet door het festival, 3FM, VPRO 3 voor 12 en Amnesty International.

''Democratie begint met de vrijheid van meningsuiting en vrijheid van expressie. Ook als deze uitingen je niet bevallen. Deze absurde straf moet direct worden teruggedraaid, 55.000 Lowlanders en hopelijk nog veel meer daarbuiten, kunnen nu hun stem laten horen'', aldus festivaldirecteur Eric van Eerderburg vrijdag.

''We zijn hier nu zelf op een popfestival en we kunnen niet lijdzaam toezien als in hetzelfde weekend een Russische band 2 jaar de gevangenis in moet vanwege een songtekst'', vulde Willem van Zeeland van 3 voor 12 aan.

Handtekeningen

Festivalgangers kunnen hun handtekening zetten bij een speciale stand van Amnesty op het terrein. Het is de bedoeling om volgende week de handtekeningen aan te bieden bij de Russische ambassade.

Ook op de website van de mensenrechtenorganisatie Amnesty is een petitie te ondertekenen.

Op het festival uiten ook artiesten hun onvrede met het vonnis. Zo had de band Refused de tekst 'Free Pussy Riot' op het drumstel geschilderd.

Lees meer over:
Tip de redactie