AMSTERDAM – De New Yorkse wijk Brooklyn grossiert in experimentele bands. Daartoe behoort The Drums, de band die deze maand debuteert met een titelloos album, zeker niet. “Ons doel is om hele simpele, uitgeklede popliedjes te schrijven”, aldus zanger Jonathan Pierce.

The Drums werd in 2008 opgericht in Florida. Pierce en gitarist Jacob Graham ontmoetten elkaar jaren eerder op een christelijk zomerkamp. “Muziek domineerde ons leven,” vertelt Jonathan over die tijd.

“Het was zo'n beetje alles waar we om gaven. De muziek die wij goed vonden week nogal af van de muziek waar de rest naar luisterde. Nirvana was de rage, wij luisterden naar Kraftwerk.”

Jonathan en Jacob – bij The Drums in de rug gesteund door gitarist Adam Kessler en bassist Connor Hanwick – vormden samen lange tijd synthpopduo Goat Explosion. Daarna verloren ze elkaar even uit het oog. In een depressieve bui besloot de in New York wonende Jonathan zijn oude vriend Jacob op te zoeken in Florida.

Daar schreven ze het materiaal voor zowel de EP Summertime! als hun eerste langspeler. The Drums “vonden zichzelf in Florida”. Jonathan: “Voor het eerst hadden we zoiets van: laten we dit serieus aanpakken, laten we de nummers schrijven die we wíllen schrijven.” Egoïstisch te werk gaan was het devies, “simpele popliedjes” schrijven het doel.

Jonathan: “De fundamentele elementen van een popsong zijn sinds de vroege jaren '50 niet veranderd. Die liedjes waren kaal en direct, ze hadden iets heel kwetsbaars. Wij wonen in Brooklyn en zijn omringd door bands die laag over laag opnemen – alles wat ze doen is zo doorwrocht en atmosferisch."

"Wij wilden precies de tegenoverstelde kant op, terug naar het klassieke idee van een band: vier jongens die simpele popliedjes schrijven in rock 'n roll-stijl. Daar is niets experimenteels of hips aan.”

Onbeschrijflijk

“Veel van de muziek uit Brooklyn die nu populair is, is 'onbeschrijflijk'”, vult Jacob aan. “Dat vinden wij saai. We willen juist dat mensen onze muziek kunnen beschrijven.”

Dat die houding 'hip' gevonden wordt, verklaart hij op cryptische wijze: “Als iedereen vreemd is, is niemand vreemd en wordt de meest saaie persoon de weirdo.” Jonathan zet het nog wat sterker aan: “We hebben heel bewust geprobeerd om oninteressant te zijn.”

Verdiend

Jonathan en Jacob benadrukken hoezeer ze het huidige succes zelf verdiend hebben: in New York speelden ze in korte tijd een trouwe fanbase bij elkaar. “We bedelden bij iedereen om ons te laten spelen en deden zoveel mogelijk shows”, aldus Jacob. “We creëerden onze eigen wereld in New York, sommige kids kwamen naar elk optreden.”

Nu het juiste geluid gevonden is, ziet zijn bandmaatje Jonathan geen reden om New York op korte termijn te verlaten. “Ik heb nu het gevoel dat we een plaat in New York kunnen schrijven, omdat we weten wie The Drums zijn.”