Gedreven door wilskracht en voortgestuwd op de Nike Air Jordan-sneakers, steeg Michael Jordan naar eenzame hoogte. Dit is een lofzang voor de beste basketballer aller tijden. En een ode aan de meest iconische basketbalschoenen en de wonderen die daarop verricht zijn.

Het is geen vogel of vliegtuig, noch is het Superman. Het is His Royal Airness die vanaf de vrijeworplijn opstijgt en de bal al dunkend in de basket landt. Toen Michael Jordan met deze fabelachtige dunk - en tegen alle wetten van de zwaartekracht in - de titel van het Slam-Dunk Championship in 1988 veroverde, had hij al zolen van twee generaties Nike Air Jordans versleten.

En hoewel het fenomeen waarnaar de gympen zijn vernoemd in 2003 zijn eigen paar definitief aan de wilgen heeft gehangen, worden nieuwe releases nog altijd in no time uitverkocht.

 

Unexpected journey: 1984 - 1990

 

Foto: Getty Images/Andrew D. Bernstein - Michael Jordan dunkt vanaf de vrije worplijn tijdens het Slam-Dunk Championship '88

 

De 21-jarige Michael Jordan, tweevoudig College player of the year, was tot ieders verbazing derde keus tijdens de NBA Draft van 1984. Iets waar de Houston Rockets en Portland Trailblazers - die respectievelijk voor Hakeem Olajuwon en Sam Bowie kozen - hoogstwaarschijnlijk vandaag de dag nog spijt van hebben.

In de beruchte nummer 23-jersey van de Chicago Bulls en op de Air Jordan-gympen van Nike liet hij in zijn eerste jaren van het professionele basketbal slechts een glimp zien van waartoe hij in staat was. Een chronologie aan de hand van elf 'wereldwonderen' - deel 1 van 3.

 

"God, disguised as Michael Jordan."

 

Het was het begin van een jongensdroom: in 1986 kreeg het Boston Celtics van icoon Larry Bird in game twee van de play-offs geen vat op Michael Jordan, die met 63 punten de wedstrijd tweemaal de verlenging in schoot - op de Jordan I.

Hoewel de Bulls uiteindelijk hun meerdere in de Celtics moesten erkennen, noemde Bird de shooting guard van Chicago 'God, vermomd als Michael Jordan'.

 

Spike Lee

 

Michael Jordan stond op het punt een nieuw sponsorcontract bij Adidas te tekenen, maar de Jordan III, met zichtbare Air van ontwerper Tinker Hatfield, bracht hem op andere gedachte. Voorzien van de nieuwe Jumpman was dit dé schoen waarop Mike zich in '88 onsterfelijk dunkte.

Mede door commercials met Mars Blackmon, een personage van filmmaker Spike Lee, werd de sneaker razend populair.

Foto: Nike - Michael Jordan en regisseur Spike Lee als Mars Blackmon in Air Jordan III-advertenties

 

The Shot

 

Wie op The Shot googelt, krijgt als eerste resultaat de legendarische jumpshot van Michael Jordan tegen de Cleveland Cavaliers te zien. In de play-offs van '89 stonden de Bulls 100-99 achter. Met nog 3 seconden op de klok kreeg Jordan de bal, hij ontdeed zich van een dubbele mandekking, kwam los van de grond en maakte het schot: 100-101.

 

Persoonlijk record

 

In seizoen '89-'90 nam Phil Jackson als coach het roer over bij de Chicago Bulls. Onder het nieuwe bewind draaide het ingespeelde team nu nóg beter. Mike vestigde - met de Jordan V - een persoonlijk record door 69 punten in één wedstrijd te maken. Slechts vijf andere spelers, waaronder Kobe Bryant (81) en legende Wilt Chamberlain (100), hebben er meer weten in te schieten.

 

Wordt vervolgd...

 

Lees volgende week deel 2 van Michael Jordan en zijn Wondersloffen en kom erachter hoe de levende legende letterlijk The Lord of the Rings werd. Speel ondertussen de Michael Jordan-quiz en test je kennis.

Tip de redactie
Let op: Je browser is verouderd waardoor de website niet goed wordt weergegeven. Meer informatie over browser ondersteuning