DEN HAAG - Max Caldas zat rustig op zijn stoel te genieten van de huldiging, toen de bondscoach van de hockeysters plotseling op het podium van de Ridderzaal moest komen. Daar wachtte een Koninklijke onderscheiding.

Door Jeroen Bijma

Maar er was meer goed nieuws voor Caldas, die in Londen goud pakte met Oranje.

De Argentijn mocht dinsdag bekendmaken dat zijn aflopende contract bij de hockeybond wordt verlengt.

"Ik was er in januari tijdens de Champions Trophy al uit met de bond, maar moest het stil houden. Tot vandaag dan", aldus de bondscoach tegen NUsport. De duur van de nieuwe termijn moet nog wel besproken worden.

"Mooier dan dit kan niet. Dat ik zou worden onderscheiden had ik totaal niet verwacht. Dit krijg je van het volk en dat maakt het ontzettend speciaal. Ik stond te trillen op mijn benen. Gelukkig stonden er wat mensen naast mij op het podium, want anders lag ik zo op de grond."

Emotioneel

Caldas kon het in de Ridderzaal al amper droog houden en ook na afloop van de festiviteiten in Den Haag was hij zichtbaar emotioneel. "Dat ik in Argentinië ben geboren en in Nederland een lintje krijg, maakt het natuurlijk wel extra bijzonder. Dit had ik niet durven dromen."

De oud-trainer van onder meer Amsterdam en Bloemendaal wilde nog wel even benadrukken dat de onderscheiding wat hem betreft niet alleen voor hem is. "De hele staf verdient eigenlijk een lintje. Ik sta dan wel aan het hoofd, maar doe het zeker niet alleen. Dat we in Londen goud hebben gewonnen is een fantastische teamprestatie.''

Allang tevreden

De bondscoach vindt het terecht dat de coaches op de Spelen geen medaille krijgen. "Je bent als coach toch afhankelijk van de prestaties van je speelsters. Zij hebben het gedaan. Ik hoef niet iets te krijgen om te beseffen wat ik heb bereikt. Als ik die blije gezichten zie, dan ben ik allang tevreden."

Caldas weet nog niet of hij ook over vier jaar op de Spelen van Rio de Janeiro de hockeysters onder zijn hoede heeft. "Dat zien we dan wel weer. Eerst gaan we nog een paar keer goed feesten en het toernooi evalueren, al zal dat niet heel lang duren."