LONDEN - Een Zuid-Koreaanse speler mocht zaterdag de bronzen medaille die zijn team had binnengehaald met een overwinning op Japan niet ophalen.

Hij had een vlag omhoog gehouden met een politieke boodschap over eilandjes die door Japan en Zuid-Korea worden opgeëist. De overige zeventien spelers van zijn ploeg kregen wel een medaille.

Het IOC en de FIFA hebben een onderzoek ingesteld naar de middenvelder, Park Jong-woo. Hij liep na de overwinning over het veld met een slogan die de soevereiniteit van Zuid-Korea over de eilandjes ondersteunt. De vlag zou vanuit het publiek op het veld zijn gegooid.

De voornamelijk onbewoonde eilandjes worden de Rotsen van Liancourt genoemd. Zuid-Koreanen noemen de eilandjes Dokdo en Japanners noemen de eilandengroep Takeshima.

Verslaan

Zuid-Korea versloeg Japan vrijdag met 2-0. Dat gebeurde enkele uren nadat de diplomatieke spanningen tussen de landen flink waren opgelopen door een bezoek van de Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak aan de eilandengroep. Het bezoek was voor Japan aanleiding zijn ambassadeur in Seoul terug te roepen.

De eilanden waren tot het eind van de Tweede Wereldoorlog van Japan. Na de oorlog gaf Japan de meeste bezette eilanden terug, maar over deze eilandengroep werd niets op papier gezet. Zuid-Korea heeft er agenten gestationeerd, maar Japan blijft de eilandengroep claimen.

Verboden

Volgens de regels van het IOC en de FIFA zijn politieke uitingen voor atleten en spelers verboden. Het Zuid-Koreaanse Olympisch Comité is dan ook gevraagd tegen Park op te treden.

Hij mocht niet bij de medaille-uitreiking aanwezig zijn. Het IOC en de FIFA onderzoeken of nog verdere stappen moeten worden ondernomen.